Παράγουν μανιτάρια από υπολείμματα καφέ

Ο Τζον Κομπς μαζεύει όλα αυτά τα υπολείμματα για την εταιρία Εσπρέσο Μάσρουμ. Είναι μια σχετικά καινούργια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο δυτικό Σάσεξ. Δύο φορές την εβδομάδα παίρνει το ποδήλατό του στο οποίο έχει προσθέσει ένα τρέιλερ και γυρίζει όλη την πόλη, συγκεντρώνοντας τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ από δέκα καφετέριες. Πρόκειται περίπου για 200 κιλά την εβδομάδα. Δηλαδή ένα τόνο κάθε μήνα. Όλα αυτά τα υπολείμματα μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα αγροτόσπιτο, όπου χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για την καλλιέργεια και την παραγωγή μανιταριών.

«Καθημερινά, τόνοι και τόνοι

χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, εκατοντάδες τόνοι ίσως σε εθνικό επίπεδο πετάγονται κατευθείαν σε χωματερές. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Στην πραγματικότητα είναι καθαρή σπατάλη, γιατί όπως δείχνουμε εδώ είναι ένας πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού» επισημαίνει ο Ρόμπι Γκεοργκίου από την εταιρία Εσπρέσο Μάσρουμ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι καφέ, λιγότερο από το 1% των κόκκων καφέ καταλήγει στο φλιτζάνι. Όλη η υπόλοιπη ποσότητα καταλήγει στα σκουπίδια. Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρία; Έξι κιλά χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ, το ισοδύναμο δηλαδή 100 δόσεων εσπρέσο αναμιγνύονται σε σακούλες με μια χούφτα σπόρων μυκηλίου ή με ρίζες μανιταριών.

Οι σακούλες αυτές στη συνέχεια αριθμούνται και τοποθετούνται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για περίπου ένα μήνα. Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο και με δύο φορές πότισμα την ημέρα, τα μανιτάρια έχουν ήδη μεγαλώσει και είναι έτοιμα για μάζεμα. Κάθε σακούλα δίνει μανιτάρια που ζυγίζουν περίπου 150 με 200 γραμμάρια. Υπάρχουν δύο είδη ωφελειών για το περιβάλλον, μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τα υπολείμματα του καφέ δεν καταλήγουν στα σκουπίδια και περιορίζονται οι εκπομπές μεθανίου. Πρόκειται για το βασικότερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο παράγεται, όταν ο καφές αποσυντίθεται φυσιολογικά.

«Τα μανιτάρια είναι στην ουσία φυσικοί ανακυκλωτές στην ύπαιθρο. Διασπούν οργανισμούς και ύλη και τους μετατρέπουν σε θρεπτικά συστατικά για άλλους οργανισμούς. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, διασπούν τα υπολείμματα του καφέ και μετά τα χρησιμοποιούν ως τροφή. Στη συνέχεια, γίνονται τα ίδια τροφή για μας» αναφέρει ο Ρόμπι Γκεοργκίου.

Όλη η διαδικασία είναι απλή και ιδιαίτερη εύκολη να την χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Χρειάζονται μόνο μερικοί έλεγχοι, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των μανιταριών, πριν σταλούν προς κατανάλωση. Δεν λείπουν βέβαια και οι πελάτες που είναι καχύποπτοι και επιφυλακτικοί για τη γεύση των μανιταριών, λόγω της ασυνήθιστης διαδικασίας παραγωγής τους.

«Πολλοί άνθρωποι μας ρωτούν: Έχουν γεύση καφέ; Έχουν καφεΐνη; Είναι σίγουρο ότι ο τρόπος παραγωγής επηρεάζει πάντα τη γεύση και την αίσθηση του φρέσκου. Όταν καλλιεργείς τα δικά σου μανιτάρια στο σπίτι σου πραγματικά έχεις ένα αποτέλεσμα που σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με ό,τι αγοράζεις από τα καταστήματα» επισημαίνει ο Άλεξ Γκεοργκίου, συνιδρυτής της εταιρίας.

Η επιχείρηση αυτή ήδη μετρά αρκετά χρόνια ζωής. Παρόμοιες τεχνικές χρησιμοποιούν αρκετές ακόμη εταιρίες αλλά και ιδιώτες σε πολλά μέρη του κόσμου. Ίσως στο μέλλον, η πλειοψηφία των μανιταριών που θα τρώμε σε ένα εστιατόριο, θα προέρχεται από τα υπολείμματα καφέ.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα