ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, 53.000 ΠΑΙΔΙΑ

Εκμηδενίζονται οι ελπίδες για την κάλυψη του κόστους στο σύνολο των επιλέξιμων θέσεων στους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν εξευρεθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές θα βρεθούν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών 53.070 παιδιά.

Με επιστολή του ο Γιάννης Βρούτσης δηλώνει ότι είναι ανοιχτός μεν στο διάλογο με τους δημάρχους, αλλά επισημαίνει ότι ότι τα περιθώρια ανεύρεσης επιπλέον

χρημάτων για την επιδότηση περισσότερων παιδιών έχουν στενέψει ασφυκτικά.  Μάλιστα προτείνει στους δημάρχους, να ενεργοποιήσουν τη διάταξη που προβλέπει μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά Φορέα/Δομή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα πρέπει, να μειώσουν το κόστος ανά παιδί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των επωφελούμενων.

Η σχετική απάντηση έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στο σύνολο των δημάρχων οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο καθώς, οι περισσότερες δομές δεν έχουν άλλα περιθώρια να μειώσουν το κόστος ανά παιδί. Ακόμα και αν υπάρξουν φορείς που θα προβούν σε μια τέτοια κίνηση αυτό θα είναι σε βάρος της παρεχόμενης ποιότητας των παιδιών.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μείωση του κόστους μπορεί να συνεπάγεται και μείωση της ποιότητας ακόμα και των τροφείων. Σε πολλούς δήμους την προηγούμενη σχολική χρονιά είχε μειωθεί σημαντικά η ποσότητα κρέατος και ψαριού λόγω κόστους. Σε περίπτωση που οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί αναγκαστούν να μειώσουν τη ποιότητα των τροφείων αυτό θα είναι σε βάρος του συνόλου των παιδιών. Πάντως το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους ανά παιδί καθώς οι τιμές που έχουν δοθεί είναι οι υψηλότερα προβλεπόμενες.

Η πιθανότητα συμμετοχής σε ένα ποσοστό του επιπλέον κόστους που θα προκύψει για τις επωφελούμενες μητέρες είναι μηδενική καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στις δομές να εισπράττουν συμπληρωματικά ποσά από τις δικαιούχες  μητέρες. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας,  ότι υπάρχουν χρήματα που μπορούν να διατεθούν για το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Μάλιστα για το λόγο αυτό έχουν προηγηθεί επαφές τόσο με κυβερνητικά στελέχη, όσο και με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζει ότι έχει ενεργοποιήσει κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών πλήρως το διαθέσιμο προϋπολογισμό του Ε.Π., επιταχύνοντας παράλληλα το ρυθμό απορρόφησής του, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία άλλων πόρων προς διάθεση. Συνεπώς, οποιαδήποτε άποψη υποστηρίζει ότι υπάρχουν «λιμνάζοντες πόροι», δεν ευσταθεί.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου αδυναμίας κάλυψης της επιπλέον υπερδέσμευσης του προϋπολογισμού και εξαντλώντα

Keywords
Τυχαία Θέματα