ΠΑΡΑΘΥΡΟ «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ» ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ

08:40 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  μιλούν πρώτη φορά ανοιχτά, για «διευκολύνσεις» προς την Ελλάδα, αρκεί η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει τους κανόνες… Η φωτιά όμως απλώνεται πια σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο, ανατρέποντας διαρκώς δεδομένα και ισορροπίες! 


Του Βαγγέλη Δουράκη

Ανοιχτό παράθυρο για «παράταση» του ελληνικού προγράμματος αφήνουν Βρυξέλλες

και Ουάσιγκτον: Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε να δηλώνει υπέρμαχος της παράτασης κατά ένα χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα πως «παρατηρώντας τα στοιχεία για την ύφεση έχει νόημα να επιμηκύνουμε την περίοδο προσαρμογής».

Για το ενδεχόμενο να δοθεί «περισσότερος χρόνος» σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν στόχο να μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, μίλησε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Νεμάτ Σαφίκ.

«Συνολικά, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής για το τρέχον έτος είναι σε γενικές γραμμές κατάλληλα στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σαφίκ σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «σε μερικές χώρες της ζώνης του ευρώ, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 συμφωνήθηκαν πριν από την τρέχουσα επιβράδυνση της ανάπτυξης» κι ως εκ τούτου μπορεί «να χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν».

Ο αναπληρωτής γενικός δ/ντης του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι οι στόχοι του ελλείμματος θα πρέπει να εκφράζονται με «διαρθρωτικούς όρους», οι οποίοι αποκλείουν τα έκτακτα έσοδα και τις έκτακτες δαπάνες καθώς και τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου, όπως -εν προκειμένω- η ύφεση.

Τόνισε ακόμη, ότι υπάρχει χώρος και για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τρόικα αρχίζει να ξεδιπλώνει το πλάνο που καταρτίζει για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα και το οποίο όπως είχε γράψει το matrix24 κινείται σε 3 άξονες.

Πρώτον, παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται, δηλαδή παράταση του μνημονίου.

Δεύτερον, σκέψεις υπάρχουν να παραταθεί και η «διάρκεια ζωής» του ΕΣΠΑ, προκειμένου η Αθήνα να απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Και τρίτον, δεν αποκλείεται  νέο «κούρεμα», αυτή την φορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια δημόσιων οργανισμών ή και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους των ιδιωτών, ώστε η Ελλάδα να έχει να πληρώνει λιγότερα τοκοχρεωλύσια ετησίως..

Όλα όμως θα είναι συνάρτηση και των εξελίξεων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες: Και δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη στην Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Bankia, αλλά και τις επιθέσεις στα spread των ομολόγων να «σπέρνουν» τον «τρόμο» σε ολόκληρη την Ευρώπη..   

Keywords
Τυχαία Θέματα