ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Αν και είναι ένα από τα πιο δύσπιστα ακροατήρια, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έπεισε τους Βαυαρούς ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της.

 Από το Μόναχο, η Καγκελάριος της Γερμανίας επεχείρησε να πείσει τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους της για τους χειρισμούς της στο ελληνικό ζήτημα, αν και η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Κατά

το διήμερο  ετήσιο συνέδριο του κόμματος, οι Βαυαροί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ήπιους τόνους. Η Χανελόρε Γκάμπορ, δήμαρχος του Γκάρχινγκ, και μέλος του CSU τόνισε: «Αν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τότε πρέπει να κάνουμε και πάλι τα στραβά μάτια. Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν το κάναμε».

Η Άνγκελα Μέρκελ αν και απέφυγε να μιλήσει για την Ελλάδα, δήλωσε ότι «οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ασκώντας το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, επέδειξαν τις αξίες και τις ελευθερίες που καθιστούν σπουδαία την Ευρώπη», αποσπώντας το χειροκρότημα των συνέδρων.

Συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι οι Βαυαροί έχουν ωφεληθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 70% των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η CSU δηλώσει υπερήφανη για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τους, αλλά δεν βλέπουν με καλό μάτι όσους κάνουν σπατάλες. Κομβικής σημασίας για την CSU  είναι ότι ζητούν να δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στη γερμανική Μπούντεσμπανκ εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την Μέρκελ, η στήριξη από το CSU είναι κομβικής σημασίας, ώστε να παραμείνει ενωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός της. Ο δε ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, ο Χορστ Ζέεχοφερ, χρειάζεται την Μέρκελ καθώς στη Βαυαρία θεωρούν ότι εκείνη είναι σε θέση να βρει λύσεις στην κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα