Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, βλέπει ο Άσμουσεν

Να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα η διαδικασία bail-in για τις τράπεζες ζήτησε εξάλλου ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ —της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας— και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.

«Αναλόγως με την κίνηση του πληθωρισμού, δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας σε ό,τι αφορά τα επιτόκια»,

είπε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην Osnabrücker Zeitung, αναφερόμενος στο 0,7% που σημειώθηκε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού κατά την τελευταία τετραετία.

Δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα τα επιτόκια καταθέσεων στην ΕΚΤ να μειωθούν ακόμη και σε αρνητικό ποσοστό, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αποθαρρυνθούν οι τράπεζες να «παρκάρουν» κεφάλαια σε μια από τις πιο ασφαλείς τοποθετήσεις που υπάρχουν κι αντιθέτως να τα διοχετεύουν στην αγορά.

Ο γερμανός τραπεζίτης διευκρίνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, δεδομένου του παραδείγματος της Δανίας, όπου, όταν εφαρμόστηκε, οι τράπεζες προσπαθούσαν να καλύψουν τις απώλειές τους ανεβάζοντας τα επιτόκια των δανείων τους.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν ζήτησε η μεταβατική περίοδος για να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία bail-in (διάσωση των τραπεζών εκ των έσω), να είναι συντομότερη, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλα τα εργαλεία εκκαθάρισης για τον νέο κοινό μηχανισμό θα εισαχθούν ταυτόχρονα.

Ο κ. Βάιντμαν απηύθυνε ακόμη έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών να αξιολογήσει τους κινδύνους για τα κρατικά ομόλογα από τα επικείμενα «στρες-τεστς», τους ελέγχους αντοχής των τραπεζών. «Για μένα, είναι σαφές ότι στο πλαίσιο αυτών των τεστ αντοχής θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα τραπεζικά δάνεια προς χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία των τεστ». Ο κ. Βάιντμαν έχει και κατά το παρελθόν ζητήσει να σταματήσει η ειδική μεταχείριση των κρατικών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα