ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΟΜΠΕΛ

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Έτσι το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί στο ένα πέμπτο το χρηματικό έπαθλο που απονέμεται στους βραβευμένους με το ομώνυμο βραβείο.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Νόμπελ από φέτος τα χρήματα για τη διάκριση, που χορηγούνται για τις εξαίρετες επιδόσεις στους τομείς των επιστημών, της λογοτεχνίας και της ειρήνης, θα μειωθούν στα 8 εκατ. σουηδικές κορώνες (1,12 εκατ. δολάρια).

Όπως εξηγεί το Ίδρυμα στην ανακοίνωσή του οι δαπάνες έχουν ξεπεράσει τα έσοδα από τους τόκους και τις επενδύσεις του αρχικού κεφαλαίου κατά την περασμένη

δεκαετία, καθιστώντας αναγκαία τη μείωση του χρηματικού επάθλου, που έως σήμερα ανερχόταν στα 10 εκατ. κορώνες.

Επίσης το Ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει προσπάθειες ώστε να μειωθούν οι διοικητικές δαπάνες και τα έξοδα που συνδέονται με τις τελετές του Βραβείου Νόμπελ, που πραγματοποιούνται κάθε Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη και το Όσλο.

Σημειώνεται ότι το  κεφάλαιο που αποτελεί τη βάση για τα έπαθλα προέρχεται από την δωρεά που κληροδότησε ο εφευρέτης της δυναμίτιδος Άλφρεντ Νόμπελ και το διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1900.

Keywords
Τυχαία Θέματα