Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η μείωση του ΦΠΑ στο 13%

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος μείωσης του ΦΠΑ ανέρχεται για φέτος στα 100 εκατ. ευρώ και όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου έως και την 31η Δεκεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το μέτρο μπορεί να λάβει μόνιμο χαρακτήρα εφόσον αποδειχτεί ότι οδηγεί στη μείωση των λιανικών τιμών και στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε χθες ότι «είναι πεντάμηνη

περίοδος, αλλά είναι στο χέρι μας να γίνει σε μόνιμη βάση». Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, ώστε να ισχύσει άμεσα ο νέος συντελεστής ΦΠΑ.

Πάντως τις τελευταίες μέρες τρόικα και οικονομικό επιτελείο αντάλλασσαν στοιχεία για το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση με το κόστος στο να πεντάμηνο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Η τρόικα θεωρούσε ότι η «τρύπα» ήταν κοντά στα 130 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών στα 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξει συμφωνία για ένα ποσό ελαφρώς υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ.

Το κόστος της μείωση θα καλυφθεί από τη μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ . των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία», καθώς θεωρούν ότι θα ενισχύσει:
1. την ψυχολογία των συμμετεχόντων στην αγορά, καταναλωτών και επιχειρήσεων,
2. την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές προσδοκίες, με άμεσο αντίκρισμα στην αύξηση της κατανάλωσης,
3. την ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων ανταγωνιστικών χωρών, και
4. την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής του μέτρου και των αποτελεσμάτων του. Δηλαδή, εάν τα έσοδα αυξηθούν, όπως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο εφόσον μειωθεί οι τιμές των προϊόντων και αυξηθεί η κατανάλωση. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα δεν πιστεύει ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση θα έχει το παραπάνω αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό θέλει κάθε μήνα να έχει στα χέρια της τα στοιχεία για την αποδοτικότητα του μέτρου. Το πρώτο «τεστ» θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όταν και τα κλιμάκια της τρόικας θα ξεκινήσουν τον νέο τριμηνιαίο έλεγχό τους επί του ελληνικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα