ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Βήματα για τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση της ευρωζώνης περιγράφει το προσχέδιο της έκθεσης που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times.

Η έκθεση -την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο

Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- προβλέπει μηχανισμό παρέμβασης των Βρυξελλών στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα δύναται να εισηγείται αλλαγές στον προϋπολογισμό των κρατών μελών, οι οποίες θα τίθενται σε ψηφοφορία μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών. Αν και θεωρητικά θα πρόκειται για μη δεσμευτικές προτάσεις, στην πραγματικότητα οι Βρυξέλλες θα έχουν στη διάθεσή τους ισχυρά εργαλεία για να «τιμωρήσουν» τα ανυπάκουα κράτη.

Τα σχέδια που είχε παρουσιάσει πέρυσι η Κομισιόν προέβλεπαν την εξέταση των κρατικών προϋπολογισμών, πριν αυτοί υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά όχι και την επιβολή τροποποιήσεων.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και πρόταση σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνούν από κοινού ως προς τα επίπεδα των χρεών τους και τα “ανώτατα όρια” των κρατικών προϋπολογισμών τους ετησίως. Αν ένα μέλος χρειάζεται να δανειστεί πέραν αυτών των ορίων, θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση των υπολοίπων.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δεν γίνεται λόγος για άμεση έκδοση ευρωομολόγων, προτείνεται όμως η περιορισμένη αμοιβαιοποίηση βραχυπρόθεσμου χρέους μέσω της έκδοσης «ευρωγραμματιών» (eurobills), καθώς και η σύσταση ταμείου επαναγοράς χρέους (redemption fund) για την αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους.

Τέλος, προτείνονται βήματα για τη τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, με την υλοποίηση μέτρων όπως η χορήγηση απευθείας κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης σε προβληματικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα