ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΙΚΑ ΑΠΟ …ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Επισιτιστική μονάδα στη Λάρισα πρότεινε διερευνητικά στους εργαζομένους της να αποδεχθούν πλασματική μεταδημότευση στη Βουλγαρία, ενώ έπειτα ετοίμαζε εικονική επιστροφή τους ώστε να ασφαλιστούν στο αντίστοιχο ΙΚΑ της Βουλγαρίας.

Τρόπους για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος αναζητούν οι εργοδότες που προτείνουν ακόμα και την εικονική μετανάστευση των εργαζομένων. Σύμφωνα με καταγγελίες, στη Λάρισα

μεγάλη επισιτιστική μονάδα πρότεινε διερευνητικά στους εργαζόμενους να αποδεχθούν πλασματική μεταδημότευση στη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα έφερνε δήθεν το προσωπικό να εργαστεί στην Ελλάδα με ασφάλεια από το ΙΚΑ της γειτονικής χώρας. Σημείο των καιρών; Η ελληνική αγορά εργασίας περνάει κρίση και η ευρηματικότητα περισσεύει…

Όπως επισήμανε χθες η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό, παρατηρούνται μεγάλες μειώσεις μισθών, αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και κύμα απολύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

Στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις και καταγράφεται καθυστέρηση στην καταβολή μισθών (21 ξενοδοχειακές μονάδες έβαλαν λουκέτο).

Στη Ρόδο υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις πληρωμές. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, το 95% των επιχειρήσεων οφείλουν αποδοχές.

Στην Κρήτη υπάρχει ταχύτατη μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος μετά και την καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων.

Στην Κέρκυρα παρατηρείται κύμα απολύσεων και ανασφάλιστης εργασίας.

Στη Χαλκιδική υπάρχει έξαρση της «μαύρης» και εκ περιτροπής εργασίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό, η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο σε πολλές περιοχές φτάνει ακόμα και το 60%.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται πλασματική μετατροπή των όρων των ατομικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα να δηλώνεται απασχόληση ορισμένου χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα το προσωπικό να απασχολείται 10 και 12 ώρες την ημέρα, χωρίς να λαμβάνει τον αντίστοιχο μισθό. Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από χιλιάδες μαθητές ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης που υποτίθεται ότι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ενώ εργάζονται με πολύ χαμηλές αποδοχές.

Αύριο Τετάρτη 27/6 οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Keywords
Αναζητήσεις
douleia sti larisa
Τυχαία Θέματα