Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιθυμεί ο Στουρνάρας

«Στο εάν η Ευρώπη έχει αίσθημα αλληλεγγύης θα προτιμούσα να είχε πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, «αν δεν προχωρήσουμε σε εμβάθυνση θα έχουμε σαν τα προβλήματα που έχουμε τώρα και βλέπετε σκάνε στη μια χώρα μετά την άλλη». Ως λύση προκρίνει την τραπεζική ένωση με κοινή αποκλειστική εποπτεία στα χέρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Στο απώτερο μέλλον, λύση μπορεί να αποτελέσουν και τα κοινά ομόλογα, υποστήριξε. Κάτι τέτοιο απαιτεί την σύγκλιση πιστωτών και δανειζομένων σε μια μέση λύση.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε τη θέση του γερμανού ομολόγου του, Βόλφγνανγκ Σόιμπλε, με βάση την οποία τα κοινοβούλια των πιστωτριών χωρών θέλουν, εύλογα, τα λεφτά που δίνουν να μην δημιουργούν μη βιώσιμο χρέος.

«Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό και για την Κύπρο σήμερα, γι’ αυτό είπα ότι η ανάλυση δείχνει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να σηκώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ δάνειο. Τα υπόλοιπα πρέπει να είναι μη δανειακοί πόροι, τώρα, αν είναι από το ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να είναι με δάνειο από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Θα πρέπει να γίνει κρατικοποίηση του ασφαλιστικού ταμείου που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού ταμείου. Αυτό δεν σας ενοχλεί; Σας ενοχλεί το κούρεμα στις καταθέσεις και όχι η δήμευση των αποθεματικών των ταμείων;» διερωτάται, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα