Πηγή ανάπτυξης ο οικοτουρισμός στη Γκάμπια

Η αφρικανική ήπειρος είναι γνωστή για την πανίδα και τη χλωρίδα της. Όμως εδώ στη Γκάμπια κοιτάμε ψηλά και βλέπουμε τα δέντρα για να διαπιστώσουμε πως η χώρα είναι ένα τεράστιο ανοιχτό πτηνοτροφείο. Πάνω από 500 είδη πτηνών περνούν από εδώ – και κάποια εξ αυτών πάρα πολύ σπάνια. Για να μας συνοδεύσει σ’αυτήν την παρατήρηση, μιλήσαμε με έναν επαγγελματία.
Ο Σόλομαν Τζάλοου είναι ορνιθολόγος, επαγγελματίας ξεναγός, διάσημος σε όλη τη δυτική Αφρική. Μας μιλά για το Εθνικό Πάρκο: «Αυτό το εθνικό πάρκο ονομάζεται Περιοχή Πτηνών Τάντζι. Πίσω μας βλέπετε τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου

τα πτηνά έρχονται από διαφορετικές ηπείρους και αναπαράγονται σε ένα νησί εκεί. Γι’αυτό αυτή η προφυλαγμένη περιοχή είναι πολύ σημαντική και για τους κατοίκους της Γκάμπια και για τους τουρίστες».
Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να αγνοήσει τη Γκάμπια. Αυτό το μικρό διαμάντι της δυτικής Αφρικής αποτελεί σημείο αναφοράς για τον οικολογικό τουρισμό εξαιτίας της πρωτοφανούς συνύπαρξης μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος, άγριας ζωής και τοπικής κοινοτικής συμμετοχής. Πάρα πολλοί τουρίστες σπεύδουν εδώ για να θαυμάσουν τα πολυάριθμα είδη πτηνών.
Ο Τζάλοου μας λέει ότι «τα πτηνά εδώ είναι φιλικά, μπορεί κανείς να τα πλησιάσει, να πάει πολύ κοντά τους. Κι έχουμε πτηνά γεμάτα χρώματα και πολύ σημαντικά στη λίστα των προς παρατήρηση πτηνών. Αν έρθει κανείς σε συγκεκριμένη εποχή, καταλαβαίνει πως τα περισσότερα είδη που πρέπει να δει στην Αφρική, τα βλέπει στη Γκάμπια».
Ο Σόλομαν έχει δίκιο. Ο παρατηρητής πτηνών βρίσκει τον παράδεισό του στη Γκάμπια.
Κι ένας Βρετανός τουρίστας μας εξηγεί γιατί:«Ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσεις στην Αφρική. Υπάρχουν πολύ καλοί ξεναγοί, το περιβάλλον είναι θαυμάσιο και τα πτηνά είναι πολύ εύκολα στην παρακολούθηση».

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα