Πληρώνουν την εφορία «τρώγοντας» από τα έτοιμα

Για την εξόφληση …φορολογικών υποχρεώσεων χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια που επέστρεψαν στις τράπεζες τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών μετά τη μεγάλη άνοδο κατά 5,5 δισ. ευρώ που σημειώθηκε στις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ανεκόπη η ανοδική τους πορεία. Ο λόγος είναι ότι οι νέες εισροές διοχετεύθηκαν για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων. Δεδομένων των νέων σημαντικών περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί

σε μισθούς και συντάξεις και παράλληλα της αύξησης των φορολογικών υποχρεώσεων τα νοικοκυριά δεν έχουν πολλές επιλογές πέραν του να χρησιμοποιούν τις όποιες καταθέσεις και όποια χρήματα έχουν διατηρήσει για ώρα ανάγκης.

Έτσι τον περασμένο Ιανουάριο οι καταθέσεις παρέμειναν σταθερές και διατηρήθηκαν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2012, δηλαδή στα 161,45 δισ. ευρώ. Ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν με έμφαση ότι παρά την ανακοπή της ανοδικής πορείας των καταθέσεων τον Ιανουάριο, η συνολική εικόνα της αγοράς, αναφορικά με τις συνθήκες ρευστότητας, είναι σημαντικά βελτιωμένη την τελευταία περίοδο. Σημειώνεται ότι στο 7μηνο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2012 οι καταθέσεις των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ ύστερα από πολύμηνη έντονα πτωτική πορεία. Το ποσό αυτό μπορεί να διπλασιαστεί το 2013 καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στη χώρα μας παραμένουν αποθησαυρισμένα, δηλαδή διατηρούνται σε ρευστή μορφή σε θυρίδες και στρώματα, κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, αν το θετικό κλίμα που έχει σχηματιστεί παγιωθεί, τότε τα χρήματα αυτά σχετικά γρήγορα μπορούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα.

Στην ομαλοποίηση των συνθηκών συμβάλλει και η απόφαση της ΕΚΤ για την άρση του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τη βασική χρηματοδοτική γραμμή του ευρωσυστήματος. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς οδηγεί σε μεγάλη μείωση του κόστους χρήματος: το ELA (η έκτακτη διαδικασία ρευστότητας σε περιπτώσεις ανάγκης) στο οποίο είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση οι εγχώριες τράπεζες, βαρύνεται με επιτόκιο 3%, ενώ η «κανονική» χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα προσφέρεται με επιτόκιο 0,75%. Η αλλαγή του επιτοκίου αναμένεται να έχει όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ σε κόστος χρήματος για τις τράπεζες σε βάθος χρόνου.

Η βελτίωση του κλίματος αποτυπώνεται και στο σταδιακό άνοιγμα των διεθνών αγορών για τις εγχώριες τράπεζες.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, η Eurobank προχώρησε το τελευταίο δίμηνο σε σύναψη συμφωνιών repos με διεθνείς τράπεζες ύψους 6 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τα EFSF ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και 1,5 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας ομόλογα άλλων διεθνών εκδοτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες κινήσεις θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες και οι άλλες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha και Πειραιώς).

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ρευστότητας όπως επίσης η αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου προς τις τράπεζες καθώς και η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα