Ποια ακίνητα βγαίνουν «στο σφυρί» και πότε

09:13 1/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο της κύριας και μοναδικής κατοικίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και όσων οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, περιλαμβάνεται στην τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα.

Σύμφωνα με τος «Έθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση θα παρουσιάσει εντός του Σεπτεμβρίου στο κλιμάκιο των δανειστών το τελικό σχέδιό της για τους πλειστηριασμούς, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την αποκάλυψη των «μπαταχτσήδων», οι οποίοι αν και μπορούν,

εν τούτοις δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, καλυπτόμενοι πίσω από ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας.

Ανοίγει έτσι πλέον οριστικά ο δρόμος για να βγουν στο σφυρί εξοχικά, δεύτερη κατοικία, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ στήνεται ένα πλέγμα προστασίας για το σπίτι των οικονομικά αδύναμων.

Μόνο η πρώτη κατοικία βάσει αυστηρότατων κριτηρίων και μόνο όσοι χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ σε δάνεια και κάρτες δεν κινδυνεύουν από πλειστηριασμό.

Παράλληλα, καταργείται η διάταξη για προστασία όλων των ακινήτων με αξία ως 200.000 ευρώ, μειώνεται το όριο αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου και ταυτόχρονα μπαίνει όριο εισοδήματος μέχρι τα 20.000 ευρώ.

Για την προστασία της κύριας και μοναδικής κατοικίας θα καθιερωθούν κριτήρια. Θα υπάρχει όπως όλα δείχνουν προστασία για τα ακίνητα ως 150.000 αντικειμενικής αξίας, ενώ θα προστατεύονται και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα. Θα μπει τέλος, ένα πλαφόν στις 7.000 ως 8.000 ευρώ το χρόνο για έναν άγαμο και στις 20.000 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα