ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

17:51 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Στις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές, που ακολουθούν οι Βρυξέλλες την τελευταία δεκαετία, βασίζεται το περίφημο πρόγραμμα ανάπτυξης που επεξεργάζεται το Βερολίνο, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο οκτασέλιδο κείμενο επαναλαμβάνεται η πάγια θέση ότι ανάπτυξη και λιτότητα μπορούν να συνυπάρξουν. «Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαγοραστεί με προγράμματα δημοσιονομικών δαπανών, ούτε με την παρέμβαση των κρατών που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα, ή με μια πολύ

επεκτατική νομισματική πολιτική», αναφέρεται στην έκθεση. Η Γερμανία καλεί τα υπόλοιπα κράτη μέλη να «υιοθετήσουν όρους που θα προάγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα», να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για «αξιοποίηση του δυναμικού της κοινής αγοράς» σε ευρωπαϊκό επίπεδο -για παράδειγμα, στην αγορά Ενέργειας και στο ηλεκτρονικό εμπόριο-, περισσότερη διαφάνεια στην αγορά εργασίας και μαθητείας και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Το Βερολίνο εκτιμά ότι τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ ζητεί και «άμεση» εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών ομολόγων (project bonds).

Keywords
Τυχαία Θέματα