Πολιορκούν ισλαμιστές οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο

Μια γυναίκα μέσα από το τζαμί δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ότι η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο τζαμί, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε νωρίτερα ότι χιλιάδες οπαδοί της ήταν παγιδευμένοι μέσα στο τζαμί, ενώ πυροβολισμοί συνεχίζονταν στον εξωτερικό χώρο.

Ωστόσο, τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που έδειχναν ότι η περιοχή ήταν ήσυχη, με λίγα οχήματα της αστυνομίας μόνο να βρίσκονται έξω από το

τζαμί.

Δημοσιογράφος του ιδιωτικού σταθμού ONTV δήλωσε ότι η αστυνομία ζητούσε από τους ανθρώπους μέσα στο τζαμί να το εγκαταλείψουν, με τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν «ασφαλή έξοδο» και ότι θα συλλαμβάνονται μόνο αυτοί που μεταφέρουν όπλα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εγκαταλείπουν το τζαμί.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.

«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα «Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτήρια.

Πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του Μόρσι

Σε πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής

«Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Διεθνής Αμνηστία

Τη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις ήταν «δυσανάλογη».

Η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο ζήτησε να επιτραπεί στους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσουν την κατάσταση.

Την επομένη των συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους στη χώρα, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώνουν καθημερινά, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας πολιορκούν ένα τέμενος του Καΐρου, γεμάτο με ισλαμιστές διαδηλωτές.

Την Τετάρτη, όταν η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει δύο καταυλισμούς που είχαν στήσει οι υποστηρικτές του Μόρσι στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 578 άνθρωποι.

Η Αμνηστία τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν αδικαιολόγητα χρήση «φονικών όπλων» και ότι δεν τήρησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει να επιτρέψουν στους τραυματισμένους να αποχωρήσουν με ασφάλεια.

«Όταν ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βία, η αντίδραση των αρχών ήταν δυσανάλογη, προφανώς δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ των βίαιων και των μη βίαιων διαδηλωτών», δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούτερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα