Πωλήσεις δραστηριοτήτων ζητά η Τρόικα από τις Τράπεζες

Την πώληση όλων των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων αλλά και τραπεζικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ζητά η τρόικα και η διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ από τις διοικήσεις των εγχώριων εμπορικών τραπεζών. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ακολουθήσει συγκεκριμένη

χρονοδιάγραμμα ενώ πιέσεις ασκούνται και για την πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Gert-Jan Koopman όπου είχε σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών με αντικείμενο τα επιχειρησιακά σχέδια (business plan) που που θα πρέπει να καταθέσουν οι τράπεζες. Ο κ. Koopman περιέγραψε στις διοικήσεις το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να ανταποκριθούν τα business plan ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα αποστείλει στις τράπεζες γραπτές οδηγίες για τους στόχους των business plan. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν τα επιχειρησιακά μέχρι το τέλος Ιουνίου και εν συνεχεία μετά από διαβούλευση θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα τελικά μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Σημείο τριβής αποτελούν τα Βαλκάνια. Η τρόικα ζητά την μείωση της παρουσίας των εγχώριων τραπεζών στις χώρες της περιοχής θεωρώντας ότι δεδομένης της αδύναμης κεφαλαιακής τους θέσης και των έντονων πιέσεων που δέχονται εξαιτίας της ύφεσης στην Ελλάδα είναι πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν η ισχυρή περιφερειακής παρουσία. Η τρόικα και η διεύθυνση ανταγωνισμού θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να απελευθερώσουν κεφάλαια και ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης και να σταθούν γρηγορότερα στα πόδια τους ώστε να επιστρέψουν ταχύτερα την κρατική βοήθεια.

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι θα είναι μέγα στρατηγικό λάθος η πώληση θυγατρικών τραπεζών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και ενδεχομένως κάποιες πωλήσεις ωστόσο υπογραμμίζουν ότι είναι κρίσιμο για το μέλλον, όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος αλλά και της εγχώριας οικονομίας, η διατήρηση της παρουσίας στο εξωτερικό. Υπογραμμίζουν ότι αν προχωρήσουν τώρα σε πωλήσεις αυτές θα γίνουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα πραγματοποιηθούν και με ζημιές, κάτι που θα επιβαρύνει τελικά το φορολογούμενο. Αντίθετα αν διατηρηθούν οι θυγατρικές στα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά σημαντικές πηγές κερδοφορίας βοηθώντας τις εγχώριες τράπεζες να βρουν γρηγορότερα τον βηματισμό τους κάτι που θα επιτρέψει την ταχύτερη απεξάρτηση των τραπεζών από την κρατική βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα