Πολιτική αβεβαιότητα και τράπεζες βύθισαν το χρηματιστήριο

Το φάντασμα της πολιτικής αβεβαιότητας και το πλήγμα της ανακεφαλαιοποίησης τρομοκράτησαν για άλλη μια συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών εξανεμίζοντας τα κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,48% και διαμορφώθηκε στις 761,24 μονάδες ενώ ο δείκτης των «ισχυρών» ο FTSE – 20 σημείωσε βουτιά της τάξης του 6,45%.

Ωστόσο το μεγάλο βαρίδι για την αγορά, ήταν για άλλη μια συνεδρίαση οι τράπεζες, με το δείκτη των τραπεζών

να σημειώνει ελεύθερη πτώση και να κλείνει με απώλειες 12,15%.

Το κλίμα στη Σοφοκλέους χάλασε απότομα την περασμένη Δευτέρα καθώς η απόρριψη από το Υπουργείο Οικονομικών του σχεδίου για την ανταλλαγή ομολόγων των τραπεζών (κίνηση που θα μείωνε σημαντικά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών) προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών. Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς είναι ότι κατά τις τελευταίες έξι οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω το 50% της αξίας τους.

Το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά (τουλάχιστον σε ότι αφορά τον τερματισμό της ανοδικής κίνησης των τελευταίων εβδομάδων) έδωσε η χθεσινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις καθώς οι μεγάλες απώλειες του κυβερνητικού σχηματισμού απελευθέρωσαν το φάντασμα της πολιτικής αστάθειας και την δυνατότητα επιβίωσης της κυβέρνησης. Σήμερα το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ το οποίο δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Η τύχη της χρηματιστηριακής αγοράς είναι συνυφασμένη με τις πολιτικές εξελίξεις. Αν η κυβέρνηση επιβιώσει και περάσει τα επώδυνα μέτρα τότε η αγορά θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ. Ωστόσο τυχών πτώση της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά στα …τάρταρα του περασμένου Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα