Πολύνεκρη τραγωδία σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα

Η βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι είχε στόχο το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah στο κέντρο της πόλης και έγινε στις 19 Απριλίου 1995.

Κατέστρεψε μερικώς ή ολοσχερώς 324 κτίρια σε ακτίνα 16 οικοδομικών τετραγώνων, υπέστησαν ζημιές από το ωστικό κύμα ή από την φωτιά, 86 αυτοκίνητα και θρυμματίστηκαν υαλοπίνακες σε 258 κτίρια της γύρω περιοχής. Οι υλικές ζημιές από την έκρηξη υπολογίζονται σε τουλάχιστον 652 εκατ. δολάρια.

Μιάμιση ώρα μετά την έκρηξη,

ο Τσάρλι Χάνγκερ, αστυνομικός της Αστυνομίας Εθνικών Οδών της Οκλαχόμα, σταμάτησε τον Τίμοθι Μακβέι, επειδή οδηγούσε χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας και τον συνέλαβε για παράνομη οπλοφορία.

Λίγο αργότερα ιατροδικαστικά στοιχεία συνέδεσαν τον Μακβέι και τον Τέρι Νίκολς με την επίθεση. Ο Νίκολς συνελήφθη και αργότερα την ίδια τύχη είχαν και οι Μάικλ και Λόρι Φόρτιερ που ταυτοποιήθηκαν ως συνεργοί.

Όπως έγινε γνωστό ο Μακβέι ήταν υποστηρικτής του κινήματος παραστρατιωτικών και είχε πυροδοτήσει ένα φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά, σταθμευμένο μπροστά από το κτίριο. Ο συνεργάτης του Μακβέι, Τέρι Νίκολς, είχε βοηθήσει στην προετοιμασία της βόμβας.

Κινούμενος από το μίσος του για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και εξοργισμένος από αυτό που αντιλαμβανόταν ως κακό χειρισμό της Πολιορκίας του Γουέηκο (Waco Siege) το 1993 , ο Μακβέι προσδιόρισε χρονικά την επίθεσή του να συμπέσει με τη δεύτερη επέτειο από τους θανάτους κατά την Πολιορκία του Γουέηκο.*

Η επίσημη έρευνα, γνωστή ως «OKBOMB», ήταν η μεγαλύτερη ποινική υπόθεση στην ιστορία των ΗΠΑ. Πράκτορες του FBI διεξήγαγαν 28.000 εξετάσεις μαρτύρων, συγκεντρώνοντας 3,2 τόνους αποδεικτικών στοιχείων και συλλέγοντας σχεδόν ένα δισεκατομμύριο επιμέρους πληροφορίες . Οι βομβιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν το 1997.

Ο Μακβέι εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 11 Ιουνίου 2001 και ο Νίκολς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι Μάικλ και Λόρι Φόρτιερ κατέθεσαν εναντίον του Μακβέι και του Νίκολς.

Ο Μάικλ Φόρτιερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δώδεκα ετών, ενώ η Λόρι έλαβε ασυλία από την ποινική δίωξη σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή της.

Η βόμβα στην Οκλαχόμα είχε ως αποτέλεσμα να θεσπιστεί ειδική νομοθεσία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με σκοπό την προστασία των ομοσπονδιακών κτιρίων. Από το 1995 μέχρι το 2005, πάνω από 60 παρόμοια χτυπήματα απετράπησαν λόγω των μέτρων αυτών.

* Η «Πολιορκία του Γουέικο»

Η βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα από τον Μακβέι έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την λεγόμενη «Πολιορκία του Γουέικο». Το 1993 οι αρχές των ΗΠΑ προσπάθησαν να εκτελέσουν ένα ένταλμα έρευνα σε ένα ράντζο στο Γουέικο του Τέξας της θρησκευτικής οργάνωσης Davidians, οι οπαδοί της οποίας δεν επέτρεψαν στις αρχές να εισέλθουν. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα ένα αστυνομικό θρίλερ που παρακολούθησε όλος ο κόσμος με κομμένη την ανάσα. Για πενήντα ημέρες, οι αρχές είχαν αποκλείσει το κτήμα και προσπαθούσαν να πείσουν τους οπαδούς της οργάνωσης να παραδοθούν.

Τελικά στις 19 Απριλίου αποφάσισαν να λήξουν τον αποκλεισμό με τη χρήση δακρυγόνων. Όμως ο ισχυρός αέρα προκάλεσε πυρκαγιά στα κτήρια που ήταν οχυρωμένοι οι Davidians με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 74 άνθρωποι ανάμεσα τους 25 παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα