«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΑ 550 ΕΚΑΤ. ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην είσπραξή τους τότε οι προνομιούχες μετοχές ύψους 5 δισ. ευρώ που έχουν εκδώσει οι τράπεζες δεν θα μπορούν να θεωρούνται ως κεφάλαιο.

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η υπόθεση της καταβολής από τις τράπεζες του «μερίσματος» των 550 εκατ. για τις προνομιούχες μετοχές. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει προτείνει

εναλλακτικά να επιβληθεί αύξηση της εισφοράς που καταβάλλεται για τις εγγυήσεις είτε την επιβολή φόρου τραπεζικών εργασιών ώστε να συγκεντρωθούν τα 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η τρόικα απορρίπτει τις εναλλακτικές αυτές λύσεις θεωρώντας ότι οδηγούν σε αύξηση του κόστους συναλλαγών επιβαρύνοντας την οικονομία.

Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Αύγουστο ότι τυχών είσπραξη μερίσματος από τις προνομιούχες μετοχές θα οδηγούσε στον αποχαρακτηρισμό των προνομιούχων μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ ως κεφάλαιο και κατά συνέπεια το κράτος θα έπρεπε να τα αντικαταστήσει με άλλα κεφάλαια.

Το πρόβλημα ξέσπασε μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπου τα 550 εκατ. Ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο δημόσιο χαρακτηρίζονται ως τόκος και όχι ως μέρισμα, που προϋποθέτει την ύπαρξη κερδών. Εάν όμως τα 555 εκατ. είναι τόκοι, τότε τα 5 δισ. είναι δάνειο και συνεπώς δεν μπορούν να προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί από το δάνειο της τρόικας γι’ αυτό τον σκοπό δεν επαρκούν.

Διαβάστε ακόμη:

ΞΑΦΝΙΚΗ, ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα