Επτά δισ. κόστισε η απόφαση Κουβέλη να φύγει από την κυβέρνηση

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά …7 δις. ευρώ κόστισε στις 25 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, εταιρίες η απόφαση του Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Αριστεράς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Το φάσμα της πολιτικής αβεβαιότητας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκάλεσαν πανικό στην αγορά και οδήγησε τους επενδυτές σε πραγματικό ξεπούλημα χθες Παρασκευή, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 6,11% την μεγαλύτερη πτώση της εφετινής χρονιάς. Δεν χρειάστηκε παρά μια άστοχη απόφαση (το άκομψο κλείσιμο της

ΕΡΤ) ώστε να προκαλέσει ισχυρούς κλειδωνισμούς και να οδηγήσει στην κατάρρευση της τριτοκομματικής κυβέρνησης. Έτσι ο πολιτικός κίνδυνος, που μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι έχει εκμηδενιστεί, επανήλθε δριμύτερος!

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολίας είδε την αξία της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί κατά 1,8 δις. ευρω!. Ο Μιχάλης Σάλλας, με την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς να βρίσκεται σε εξέλιξη, είδε την αξία της τράπεζας να υποχωρεί κατά 710 εκατ. ευρώ ενώ περίπου κατά 550 εκατ. ευρώ μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση της Coco Cola.

Η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ μειώθηκε σχεδόν κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 270 μειώθηκε η αξία της ΔΕΗ. Ανάλογη πτώση κατά 273 εκατ. ευρώ κατέγραψε η αποτίμηση της Alpha Bank ενώ κατά 200 εκατ. ευρώ μειώθηκε και η αξία του ΟΠΑΠ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση θα εκτονώσει τις ανησυχίες και θα αναχαιτίσει το κύμα πωλήσεων στο χρηματιστήριο. Ορισμένοι μάλιστα εικάζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει την έμπρακτη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων καθώς το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα αποτελεί την χειρότερη δυνατή εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα