Πως να μειώσετε το επιτόκιο δανείου

Σημαντικά καλύτερους όρους για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του χωρίς να καταφύγει σε ειδική ρύθμιση μπορούν να πετύχουν οι δανειολήπτες. Με κινήσεις όπως την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων, τη σύνδεση των επαγγελματικών με τις προσωπικές χρηματοδοτικές ανάγκες και την συγκέντρωση όλων των τραπεζικών εργασιών σε μια τράπεζα, μπορεί κανείς να βελτιώσει θεαματικά όχι μόνο τα επιτόκια που απολαμβάνει αλλά και να πετύχει καλύτερες τιμές για σειρά τραπεζικών προϊόντων.

Στελέχη τραπεζών,

υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά τα νοικοκυριά που είτε τους προσφέρουν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις είτε τους αποδίδουν πρόσθετα έσοδα από διάφορες άλλες τραπεζικές εργασίες όπως τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Ειδικά σε ότι αφορά νοικοκυριά τα οποία κατά τις ημέρες της ευφορίας συγκέντρωσαν μεγάλα ποσά σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες τα οποία βαρύνονται με υψηλά επιτόκια –της τάξης του 15% ή και υψηλότερα- πρέπει να λάβουν άμεση δράση.

1. Πρόσθετες Εξασφαλίσεις. Οι πρόσθετες εξασφαλίσεις αποτελούν ένα ισχυρότατο δέλεαρ για τις τράπεζες και όσοι είναι σε θέση να τις προσφέρουν θα πετύχουν πολύ καλύτερους όρους σε σχέση με αυτούς που απολαμβάνουν οι περισσότεροι δανειολήπτες. Έτσι αν κάποιος έχει υπόλοιπο για παράδειγμα 15.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα και καταναλωτικά δάνεια πρέπει να καταβάλει μόνο για την αποπληρωμή των τόκων περίπου 350 – 450 ευρώ κάθε μήνα. Ωστόσο αν προσφέρει στην τράπεζα ένα ακίνητο ως εξασφάλιση του δανείου, πχ. ένα οικόπεδο ή εξοχικό τότε μπορεί να μειώσει τον τόκο στο μισό ή και ακόμα περισσότερο. Όσο πιο «σίγουρη» αισθάνεται μια τράπεζα για έναν δανειολήπτη τόσο καλύτερη τιμολόγηση, δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να προσφέρει. Έτσι αν κάποιος διαθέτει, ένα εξοχικό ή ένα οικόπεδο ή άλλο ακίνητο, μπορεί να το προσφέρει ως πρόσθετη εξασφάλιση στην τράπεζα (δηλαδή η τράπεζα να πραγματοποιήσει προσημείωση υπερ της και σε δεύτερο ακίνητο) εξασφαλίζοντας σημαντική μείωση επιτοκίου. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο δανειολήπτης πρέπει να είναι συνεπείς καθώς αν αμελήσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του τότε κινδυνεύει να χάσει το ακίνητο! Ειδικά στην σημερινή συγκυρία όπου όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε ένα πιο ευέλικτο καθεστώς πλειστηριασμών.

2. Προθεσμιακές Καταθέσεις. Ακόμα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στον δανειολήπτη δίνουν τα μετρητά. Αν κάποιος έχει συγκεντρωμένο κεφάλαιο 30.000 – 50.000 ευρώ και δεν θέλει να θυσιάσει τις αποταμιεύσεις τους για την αποπληρωμή υποχρεώσεων μπορεί να διαπραγματευτεί με την τράπεζα όπου έχει λάβει το δάνειο ώστε να πετύχει καλύτερους όρους για το δάνειο. Δηλαδή, μπορεί να καταθέσει σε προθεσμιακό λογαριασμό 6μηνης ή 12μηνη το συγκεντρωμένο κεφάλαιο πετυχαίνοντας μείωση του επιτοκίου για το στεγαστικό, το καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα που διαθέτει.

3. Συγκέντρωση τραπεζικών εργασιών. Τέλος ισχυρό δέλεαρ, που μπορεί να φέρει χαμηλότερα επιτόκια, αποτελεί και η συγκέντρωση όλων των τραπεζικών εργασιών που πραγματοποιεί κάποιος σε μόνο μια τράπεζα. Στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό δάνειο, πιστωτική κάρτα και άλλα τραπεζικά προϊόντα (όπως ασφαλιστικά ή αποταμιευτικά προϊόντα) αν «συγκεντρωθούν» σε μια μόνο τράπεζα μπορούν να εξασφαλίσουν στον δανειολήπτη σημαντικά καλύτερα επιτόκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα