Πως θα διατηρήσει την αυτονομία της η Alpha Bank

09:21 7/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Το φιλόδοξο στόχο να αντλήσει το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης από τους μετόχους της έχει θέσει η Alpha Bank εκμεταλλευόμενη τη συγκριτικά ισχυρή κεφαλαιακή της βάση. Η διοίκηση της τράπεζας δεν θα επιδιώξει την συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή ώστε οι μέτοχοι της τράπεζας

να αποφύγουν την προοπτική μιας σημαντικής περαιτέρω απομείωσης (dilution) της περιουσίας τους ενώ παράλληλα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το τούνελ της ύφεσης και επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Alpha Bank είναι η θετική καθαρή θέση του ομίλου. Σύμφωνα με αναλυτές η χρήση του 2012 για την Alpha Bank θα κλείσει με θετική καθαρή θέση άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν το καθαρό ποσό που αντιστοιχεί στους ιδιώτες μετόχους της τράπεζας και δεν περιλαμβάνει καμία κρατική βοήθεια (προνομιούχες μετοχές ή άλλο εργαλείο).

Η εξαγορά της Εμπορικής ήταν σωτήρια ενισχύοντας αποφασιστικά την κεφαλαιακή βάση του ομίλου δίνοντας μεγάλο προβάδισμα ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης. Με την εξαγορά της Εμπορικής η Alpha Bank απόκτησε κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του PSI και της επαναγοράς. Σημειώνεται ότι στο τέλος εννεαμήνου η καθαρή θέση της Alpha Bank είχε διαμορφωθεί στα -330 εκατ. ευρώ. Έτσι με την εξαγορά της Εμπορικής τα κεφάλαια των μετόχων της Alpha Bank ανέρχονται περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ και είναι η μόνη συστημική τράπεζα με θετικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με αναλυτές για τη χρήση του 2012, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, η καθαρή θέση των μετόχων της Alpha θα διαμορφωθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ζημιές και οι υψηλές προβλέψεις του τέταρτου τριμήνου λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 4.571 εκατ. ευρώ. Από αυτά η Alpha μπορεί ποσό έως 2 δισ. ευρώ να το καλύψει με την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo’s) καθώς έχει λάβει τη σχετική απόφαση. Αν εκδοθούν τα CoCos τότε η αύξηση κεφαλαίου θα είναι στα 2.571 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να καλύψουν οι μέτοχοι της Alpha, θα είναι 257 εκατ. ευρώ (10%). Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά στην έκδοση CoCo’s καθώς αφενός επιβαρύνονται με υψηλό κόστος (ξεκινούν με επιτόκιο 7% που αυξάνεται σε 9% σταδιακά) και αφετέρου εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους μετόχους (αν ο δείκτης επάρκειας υποχωρήσει κάτω του 7% τότε τα ομόλογα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερα κατά 50% της τιμής έκδοσης των μετοχών της αύξησης της ανακεφαλαιοποίησης). Αν συμβεί αυτό τότε η τράπεζα θα πρέπει να συγκεντρώσει 457 εκατ. ευρώ ποσό περίπου ίσο με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία.

Πριν επιλέξει την τελική στρατηγική της η Alpha Bank θα πραγματοποιήσει επαφές με μετόχους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να παρουσιάσει τα σχέδιά της και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των μετόχων. Παράλληλα μέσω ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων θα παρουσιάσει τα νέα δεδομένα, τις προοπτικές και τα σχέδια της σε ξένους επενδυτές που πριν από την δημοσιονομική κρίση ήταν επενδεδυμένη στη μετοχή επιδιώκοντας την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Σύμφωνα με αναλυτές η προσπάθεια της Alpha Bank δεν θα είναι εύκολη δεδομένου ότι η οικονομία παραμένει σε ύφεση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται διαρκώς και ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για την χώρα, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο μεγάλος φόβος είναι η ύφεση να παραταθεί επιδεινώνοντας περαιτέρω την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών ροκανίζοντας τα κεφάλαια. Ωστόσο, σημειώνουν, η Alpha Bank ξεκινώντας από θετικό σημείο, με κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει ισχυρό πλεονέκτημα στην προσέλκυση ιδιωτών μετόχων. Επιπλέον με την Ελλάδα να βρίσκεται στο ναδίρ το να επενδύσει κανείς στον τραπεζικό τομέα δημιουργεί προσδοκίες για υψηλή απόδοση αν τελικά η χώρα κερδίσει την μάχη της επιβίωσης και επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της Alpha Bank αγοράζοντας 1 μετοχή στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα αποκτήσουν και το δικαίωμα (warrant’s) για την αγορά 9 μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση για την ανακεφαλαιοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα