Πως θα είναι ο κόσμος το 2030

12:12 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Πώς θα είναι ο κόσμος το 2030;

Η CIA έχει συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών από διάφορα σημεία του πλανήτη και, όπως κάθε τέσσερα χρόνια, παρουσιάζει κι εφέτος την εκδοχή της για το μέλλον, δημοσιεύοντας την έκθεση με τίτλο Παγκόσμιες Τάσεις.

Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η εποχή που κάθε δεκαετία ο πληθυσμός της γης αυξανόταν κατά ένα δισεκατομμύριο, ανήκει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τη CIA οι 6,8 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη το 2010, θα έχουν γίνει 8,5 δισεκατομμύρια

το 2030. Δημογραφικά, διαπιστώνεται μια γενική τάση πληθυσμιακής γήρανσης και όξυνσης της μετανάστευσης. Προβλέπεται πως οι πολυπληθέστερες χώρες το 2030 θα είναι η Ινδία και η Κίνα, ενώ στην τρίτη θέση η έκθεση της CIA βάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη δέκατη τη Ρωσία.

Το 2030 θα είναι η εποχή των μεγαλουπόλεων. Περίπου 30 μητροπόλεις θα επεκταθούν σε σημείο που θα περνούν ακόμα και συνοριακές γραμμές. Η επιφάνεια που θα καλύπτεται από αστικά κέντρα θα τριπλασιαστεί. Το 2012 ο μισός πληθυσμός της γης ζούσε σε πόλεις. Το 2030 το ποσοστό θα φτάνει το 60%, που μεταφράζεται σε 5 δισεκατομμύρια κατοίκους αστικών κέντρων.

Η έκθεση της CIA προβλέπει μείωση των συγκρούσεων μεταξύ πολιτειών και των εμφυλίων πολέμων, αλλά αυξημένο κίνδυνο για συρράξεις μέσα σε χώρες με νεαρό πληθυσμό και με μειωμένους φυσικούς πόρους, όπως νερό και καλλιεργήσιμη γη. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χώρες της Μέσης Ανατολής, της Υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μέχρι το 2030, η ισχύς της Κίνας θα έχει επιβεβαιωθεί. Η πρόβλεψη της έκθεσης μάλιστα, που χαρακτηρίζει την Κίνα «ατμομηχανή της Ασίας», είναι πως σε επίπεδο πληθυσμού, ΑΕΠ, αμυντικών δαπανών και επενδύσεων σε τεχνολογία, θα ξεπερνά Αμερικανούς και Ευρωπαίους μαζί.

Κι αν οι Αμερικανοί χάσουν τον τίτλο της υπερδύναμης, σύμφωνα με την έκθεση θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία, χάρη στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Πιθανότατα μέχρι το 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία, που σήμερα είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ενέργειας.

Γεγονός που ίσως φέρει τα πάνω κάτω στις ισορροπίες δυνάμεων.

Πηγή: Euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα