Πως θα επιστραφεί ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Ταχύτερες διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θεσπίζει η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων προκειμένου να τονωθεί η αγορά. Ανώτατο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο matrix24.gr ότι το 95% των επιστροφών ΦΠΑ θα γίνεται άμεσα και όπου υπάρχουν υπόνοιες ή στοιχεία θα διενεργείται έλεγχος .Είναι η πρώτη φορά σημειώνει ο ίδιος παράγοντας που θεσπίζεται μία τόσο γρήγορη διαδικασία για

τις επιστροφές που θα ακολουθήσουν κατά γράμμα οι εφορίες.

Ωστόσο, στη νέα διαδικασία υπάρχουν και αρνητικά. Όταν αποφασίζεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των στοιχείων δηλαδή του ποσού της επιστροφής ΦΠΑ αυτός μπορεί να φθάνει και τους 4 μήνες! Την υποστελέχωση των εφοριών δηλαδή θα την πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Για το πρόβλημα αυτό ο παράγοντας του υπουργείου αναφέρει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιλυθεί ενώ θα ελέγχονται καθημερινά και οι εφορίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιστρέφουν άμεσα τον ΦΠΑ και εάν οι έλεγχοι κωλυσιεργούν χωρίς λόγο. Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Χ. Θεοχάρη προς τις εφορίες καθορίζεται η διαδικασία επιστροφών ΦΠΑ προς τους δικαιούχους με βάση αιτήσεις που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα ΤΑΧΙΣ έως τις 15 Μαρτίου 2013 και εμφανίζονται ως εκκρεμείς. Σύμφωνα με τη διαδικασία οι εφορίες θα πρέπει να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς αιτήσεις σε τρία αρχεία ως εξής:

 Πρώτο αρχείο: Περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή Φ.Π.Α. πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, χωρίς έλεγχο. Το Αποδεικτικό Φορολογικής Εκκαθάρισης θα εκδίδεται εντός 20 ημερών. Στην περίπτωση που ο έφορος διαθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτει σοβαρή παραβατική ή άλλη συμπεριφορά, καθώς και στην περίπτωση που έχει εκδοθεί εντολή τακτικού ελέγχου για το εν λόγω διάστημα ή έχει αρχίσει προσωρινός έλεγχος, δεν πραγματοποιείται άμεσα η επιστροφή. Για τις υποθέσεις αυτές ο έφορος. εκδίδει άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου.

 Δεύτερο Αρχείο: Περιλαμβάνει εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που ενδεχόμενα έχουν παραγραφεί. Για τις εν λόγω αιτήσεις η Δ.Ο.Υ. θα πρέπει κατʼ αρχήν, με έλεγχο από το γραφείο και χωρίς την έκδοση εντολής προσωρινού ελέγχου, να διαπιστώσει εάν πράγματι το αίτημα επιστροφής έχει παραγραφεί. Τυχόν περιπτώσεις που δεν έχουν παραγραφεί (διενεργείται έλεγχος, υφίσταται δικαστική διένεξη κλπ.), θα προωθούνται προς έλεγχο προκειμένου να διενεργηθεί η επιστροφή.

 Τρίτο αρχείο: Περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής για τις οποίες η επιστροφή διενεργείται μετά την πραγματοποίηση σχετικού ελέγχου. Για τις αιτήσεις αυτές εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου, εκτός εάν έχει ήδη εκδοθεί, με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις (εξαγωγές σε τρίτες χώρες ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις) και για τις υπόλοιπες ανάλογα την ημερομηνία υποβολής τους. Ο προσωρινός έλεγχος, για όσες περιπτώσεις απαιτείται, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών από την παραλαβή των αρχείων και το σχετικό ΑΦΕΚ πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από την ολοκλήρωση του ελέγχου. Ειδικά για τις Δ.Ο.Υ. εκείνες για τις οποίες οι προς έλεγχο υποθέσεις υπερβαίνουν τις 50, ο προσωρινός έλεγχος μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών από την παραλαβή των αρχείων

Keywords
Αναζητήσεις
ποτε γινεται επιστροφη φπα στις εξαγωγες, πωσ επιστρεφεται ο φπα απο τριτεσ χωρεσ
Τυχαία Θέματα