Πως θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014

07:17 2/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Tην ερχόμενη Τρίτη η διακομματική επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου όπου θα επεξεργαστεί τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών κυρίως για το ποσό που μπορεί να αντληθεί από τη φορόλογηση των αγροτεμαχίων:

Σύμφωνα με πληροφορίες η διακομματική επιτροπή σχεδιάζει για τον ενιαίο φόρου που θα επιβληθεί το 2014 1. Να επιβληθούν υψηλοί συντελεστές φορολόγησης για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

2. Τα ακίνητα των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν ανάλογα με το σκοπό που χρησιμοποιούνται. Δηλαδή τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί

ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. θα φορολογηθούν με συντελεστές 0,1%, 0,2% και 0,3%.

3. Στο διαχωρισμό των αγροτεμαχιών σε εκμεταλλεύσιμα και μη .Για τα αγροτικά που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εξετάζεται η εφαρμογή ενός μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ και η φορολόγησή τους με ξεχωριστή κλίμακα. Τα μη αγροτικά ακίνητα θα προστίθενται στα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα που θα εφαρμοστεί.

Η διακομματική επιτροπή περιμένει μέχρι την Τρίτη στοιχεία για τα αγροτεμάχια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)

4. Τα αστικά ακίνητα θα έχουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ.

Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα.Ο υπολογισμός του νέου φόρου για τα κτίσματα και τα οικόπεδα θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση κλίμακα. Για ένα ζευγάρι εγγάμων φορολογουμένων, θα ισχύει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συζύγους, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα