Πως θα γίνονται οι επιστροφές ΦΠΑ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξεδόθη από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων από 1η Σεπτεμβρίου οι εφορίες θα δίνουν προτεραιότητα σε αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ που έχουν χρόνο αναμονής άνω των 3 μηνών. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της γενικής γραμματείας, υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαιούχοι της επιστροφής ΦΠΑ περιμένουν ακόμα και 848 ημέρες.

Ο κ. Θεοχάρης, αναγνωρίζει ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στις εφορίες,

όμως υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του πως «για την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ των υπηρεσιών μας και τις επιχειρήσεις, πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Στο πλαίσιο αυτό καλεί τις εφορίες να διεκπεραιώσουν άμεσα τις «αιτήσεις επιστροφής με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους πάνω από 120 ημέρες» και «από 1-9-2013 και εφεξής πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας των 90 ημερών η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το δημόσιο, για το οποίο υπάρχει ευθύνη τόσο του αρμόδιου υπαλλήλου, όσο και της εκάστοτε εφορίας.

Για την υλοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ, η γενική γραμματεία επισημαίνει τα εξής:

1. Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή χωρίς έλεγχο και εφόσον ο προϊστάμενος της εφορίας δεν έχει στοιχεία που υπαγορεύουν τον έλεγχο, δεν απαιτούν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (εκταμίευση).

2. Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή μετά από έλεγχο, ο προσωρινός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το σημαντικότερο αριθμό αυτών. Μεγαλύτερος χρόνος, λογικά, απαιτείται για μικρό αριθμό υποθέσεων και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Παράλληλα, στην εγκύκλιο ορίζεται με σαφήνεια ότι η επιστροφή που
αφορά εξαγωγικές επιχειρήσεις θα προηγείται των υπόλοιπων αιτήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα