ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

17:20 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Τα στάδια της διαδικασίας μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα ως την Άνοιξη του 2013 αποκαλύπτει η απόφαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εγκρίθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των μελών του σχήματος, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όπως είχε αποκαλύψει το matrix24.gr αμέσως μετά τις εκλογές της

17ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στη δημιουργία μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς», προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κομματική δομή, που θα θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος σήμερα είναι μια συμμαχία, άθροισμα συνιστωσών, με κορμό τον ΣΥΝ), ο οργανισμός θα μετασχηματιστεί σε κόμμα με όργανα, αρχής γενομένης με μία μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Μάλιστα, την καμπάνια αυτή θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αφού θα δώσει την προσεχή Δευτέρα συνέντευξη τύπου γι’ αυτό το θέμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το νέο κόμμα

«Ήδη πριν από τις εκλογές του Μαΐου, δεκάδες πολίτες προσέρχονταν στις Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ζητώντας οι ίδιοι και οι ίδιες να συνδεθούν με κάποιο τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εκφραστούν, να συμμετέχουν, να διατυπώσουν γνώμη. Οι πρόσφατες εξελίξεις και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κάνουν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να περάσει σε νέα φάση, δρομολογώντας μεγάλες αλλαγές και στην οργανωτική του δομή. Έτσι κι αλλιώς, η μεγάλη εισροή νέου κόσμου στις (αναντίστοιχες, πολλές φορές) υπάρχουσες οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει σημαντικές αλλαγές», σημειώνεται στην πολιτική απόφαση του σχήματος. «Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, στη βάση των κοινών αποφάσεων, της κοινής δράσης και της κοινής παρουσίας», προστίθεται στο κείμενο της απόφασης.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη του περασμένου σαββατοκύριακου, «ο ενιαίος πολιτικός φορέας δεν ξεκινάει από μηδενική βάση, αλλά αποτελεί μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ». Επίσης, στο όνομα του νέου φορέα θα περιέχεται οπωσδήποτε η λέξη «ΣΥΡΙΖΑ», καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, «είναι ένα όνομα καταξιωμένο και αναγνωρίσιμο στην κοινωνία». «Το όνομα θα αποφασιστεί τελικά από το συνέδριο του ενιαίου σχήματος», τονίζεται στην απόφαση.

Πολιτικό πλαίσιο

Παράλληλα, το πολιτικό πλαίσιο της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς» θα βασίζεται στα ντοκουμέντα και τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης, «θα στηρίζεται στην πολιτική ενότητα (συμπεριλαμβάνει δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της κομμουνιστικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, των κινημάτων αντίστασης και δυνάμεις προερχόμενες από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία). Επιπλέον, αυτό το νέο πολιτικό υποκείμενο έχει ενιαίο πολιτικό σχέδιο και ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που απορρέουν από

Keywords
Τυχαία Θέματα