ΠΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΜΕ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ

Χάνουν τη θέση τους οι αιρετοί σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος που προκαλεί οικονομική βλάβη. Αυτό προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ενεργοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφονται αναλυτικά οι περιπτώσεις -παραβάσεις που οδηγούν σε καθαίρεση. 

Οι αιρετοί πρώτου και δεύτερου βαθμού θα εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους εάν καταδικαστούν από ποινικά δικαστήρια με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για παράβαση καθήκοντος και εφόσον με τη διάπραξη του αδικήματος αυτού προκαλείται οικονομική βλάβη.

Αυτό

τονίζεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παράσχει διευκρινήσεις σχετικά με το νόμο 4071/2012. Η εγκύκλιος αφορά στις τροποποιήσεις που έχουν γίνει για το θέμα της επιβολής διοικητικών μέτρων όπως της αργίας και της έκπτωσης αιρετών εξ΄ αιτίας καταδίκης. Συγκεκριμένα με το νέο νόμο τροποποιήθηκε η βασική διάταξη, (παράγραφος 1 περίπτωση γ΄ του άρθρο 236, του Ν.3852/2010).  Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:

« Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία. Το ίδιο ισχύει και για την αμετάκλητη καταδίκη για παράβαση καθήκοντος, εφόσον κατά τη διάπραξη του αδικήματος αυτού προξενείται οικονομική βλάβη στο δήμο, στην περιφέρεια ή στα νομικά τους πρόσωπα. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας».

Επίσης με άλλο άρθρο του ν. 4071/ 2012 προβλέπεται ότι όσοι αιρετοί έχουν τεθεί σε προσωρινή αργία από τον Ελεγκτή Νομιμότητας μετά από παραπομπή  τους για κακούργημα ή μετά από έκδοση καταδικαστικής απόφασης Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, δηλαδή Τριμελές Ποινικό Εφετείο, αν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση «καταβάλλουν αναδρομικά την αντιμισθία τους».

Keywords
Αναζητήσεις
ποτε εκπιπτει του αξιωματος του δημοτικος συμβουλος, ποτε ενας αιρετος χανει τη θεση του
Τυχαία Θέματα