Πού ποντάρει ο Στουρνάρας για να «σπάσει» η ύφεση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αυτά τα χρήματα είναι δυνατόν να ξεμπλοκάρουν τα υφιστάμενα κοινοτικά προγράμματα, να επιτρέψουν στις τράπεζες να δανειστούν και να δανείσουν, σε συνδυασμό πάντα με τα έσοδα – ρεκόρ που αναμένονται φέτος από τον τουρισμό, αλλά και τα 44 δισ. που έχουμε λαμβάνειν από Ευρώπη για τη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2020,

Το ποσά που αναμένονται συνολικά να εισρεύσουν έως το τέλος Μαΐου

είναι 16 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 23 Απριλίου, σε συνεδρίαση του euro Working Group θα ανάψει το πράσινο φως για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ, την τελευταία δόση από το δάνειο «μαμούθ» του περασμένου Δεκεμβρίου.

Για την νέα δόση του ’13 τα 4,2 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής συμμετοχής προγραμματίζεται να εγκριθούν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου.
Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου συνεδριάζει το IMF για να αποφασίσει την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του Ταμείου από το σύνολο της δόσης των 6 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να καλύψει στις 20 Μαΐου ομόλογο αξίας 5,6 δισ. ευρώ.

Άλλα 7,2 δισ. (σε ομόλογα) θα σταλούν στην Αθήνα να «παρκάρουν» στις ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, διασφαλίζοντας έτσι τις καταθέσεις, αλλά και ενισχύοντας το προφίλ τους και την δυνατότητα να δανειστούν σταδιακά σε λογικούς όρους.

Επιπλέον, πέρα από τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα, αναμένονται άλλα 44 δισ. κοινοτικών πόρων μέχρι το 2020.

Και φυσικά το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να δει πως θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική κίνηση για να πέσει και ζεστό χρήμα στην οικονομία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΓΛΚ φιλοδοξεί να εξοφλήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς 8 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, ποσό που θα περάσει στα χέρια των δικαιούχων και κατόπιν στην αγορά, κάνει το οικονομικό επιτελείο να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο ότι τους επόμενους μήνες θα σπάσει ο κύκλος της ύφεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα