Πρεμιέρα για τη θρυλική «Καζαμπλάνκα»

Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Καζαμπλάνκα. Ο Ρικ Μπλέιν (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), ένας εξόριστος Αμερικανός, διευθύνει το μεγαλύτερο κέντρο διασκέδασης της πόλης, το Rick’s Bar. Ο κυνικός Μπλέιν έχει στην κατοχή του δυο πολύτιμες άδειες διακίνησης. Όταν ο Γερμανός Στρατηγός Στράσερ (Κόνραντ Βάιντ) καταφτάνει στην Καζαμπλάνκα, ο αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας Ρενό κάνει ότι μπορεί για να τον ευχαριστήσει και υπόσχεται να του παραδώσει

τον διάσημο Τσέχο αρχηγό της Αντίστασης Βίκτορ Λάζλο (Πολ Χένριντ).

Ο Λάζλο εμφανίζεται στο κέντρο διασκέδασης του Ρικ μαζί με τη σύζυγό του Ίλσα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) με την οποία ο Ρικ είχε ερωτική σχέση για μικρό διάστημα στο Παρίσι. Ο Ρικ που είναι ακόμα ερωτευμένος με την Ίλσα είναι πικραμένος μαζί της, καθώς τον άφησε χωρίς λέξη. Όταν ο Ρικ καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους τον άφησε η Ίλσα οι δυο τους σχεδιάζουν να το σκάσουν μαζί χρησιμοποιώντας τις άδειες διακίνησης. Το αρχικό τους σχέδιο αλλάζει όμως όταν στην ιστορία μπλέκονται ο Στράσερ, ο Ρενώ και ο σύζυγος της Ίλσα, Βίκτορ.

Η αποθέωση

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, με ειδική μνεία στις ερμηνείες των Μπόγκαρτ και Μπέργκμαν. Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης τη συμπεριέλαβαν στη λίστα με της καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Έχασε όμως το βραβείο των κριτικών από την ταινία «Ναυάγιο στα Νερά της Κρήτης» (In Which We Serve, 1942) του Νόελ Κάουαρντ. Συνέχισε όμως την ανοδική της πορεία κερδίζοντας οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, αποσπώντας τρία, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία μέχρι και σήμερα έχει κατακτήσει μια θέση στην καρδιά του κάθε σινεφίλ και μη σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Τα… πιπεράτα παραλειπόμενα

*Η Μπέργκμαν ήταν ψηλότερη από τον Μπόγκαρντ και το γεγονός αυτό δημιούργησε προβλήματα στα γυρίσματα, καθώς ο Μπόγκαρντ έπρεπε να στέκεται πάνω σε κούτες, στις σκηνές στις οποίες βρισκόταν κοντά στην ηθοποιό.

* Η Καζαμπλάνκα επρόκειτο να έχει ακόμη μια σκηνή που ήθελε τον Ρικ και τον αξιωματικό Ρενό να κατατάσσονται στο στρατό των Συμμάχων που ετοιμαζόταν να αποβιβαστεί στην Αφρική. Ο Ρέινς όμως δεν ήταν διαθέσιμος για την τελική αυτή σκηνή έτσι η ταινία έκλεισε με την ατάκα«Νομίζω ότι πρόκειται για την αρχή μιας ωραίας φιλίας» που αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες φράσεις όλων των εποχών στον κινηματογράφο.

* Η ταινία είχε αρχικό τίτλο «Everybody Comes To Rick’s» και για την επιτυχία της οποίας η εταιρία παραγωγής Warner Brothers δεν ήταν σίγουρη για αυτό μετονομάστηκε σε Καζαμπλάνκα αλλά ούτε αυτός έπειθε τον παραγωγό Τζακ Γουόρνερ καθώς του θύμιζε μάρκα μεξικανικής μπύρας.

* Το τραγούδι «As Time Goes By» συνετέλεσε στην επιτυχία της ταινίας, όμως επειδή παιζότνα και στο θεατρικό ο συνθέτης Μαξ Στάινερ ήθελε να γράψει καινούργιο μουσικό θέμα για να το αντικαταστήσει, αλλά όταν η Μπέργκμαν κλήθηκε να ξαναγυρίσει τις σκηνές στις οποίες ακούγεται το τραγούδι, είχε ήδη κόψει τα μαλλιά της κοντά για τον επόμενο ρόλο της εκείνον της Μαρίας στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα» και δεν μπόρεσε να ξαναγυρίσει τις σκηνές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα