Προεδρικές εκλογές στη σκιά της οικονομικής ύφεσης

Πάνω από 545.000 Κύπριοι αναμένεται να πάνε σήμερα στις κάλπες, οι οποίες άνοιξαν στις 7:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 18:00 μ.μ. ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν έως τις 8:30 μ.μ.

Φαβορί ο Αναστασιάδης

Ο 66χρονος Νίκος Αναστασιάδης, ηγέτης του ΔΗΣΥ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι το μεγάλο φαβορί και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Κύριος αντίπαλος του είναι ο πρώην υπουργός

Υγείας, Σταύρος Μαλάς, 45 ετών, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα, ΑΚΕΛ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δεν έχει θέσει υποψηφιότητα.

Οικονομική κρίση

Το μείζον ζήτημα της εκλογικής εκστρατείας ήταν η οικονομική κρίση και οι συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το δάνειο που θα χορηγήσουν στην Κύπρο για τη διάσωση των τραπεζών της, που επιβαρύνθηκαν από την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.

Ήδη η χώρα έχει υιοθετήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για ιδιωτικοποιήσεις. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η ανεργία έχει υπερδιπλασιαστεί σε δύο χρόνια και βρίσκεται στο 14,7%.

Κυπριακό

Όσον αφορά στο θέμα της επανένωσης του νησιού, ο Ν. Αναστασιάδης είχε υποστηρίξει το σχέδιο του ΟΗΕ, που έγινε δεκτό από τους Τουρκοκυπρίους αλλά απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004 από τη μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα