ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΗ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΕΚΟ!

07:30 7/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Με δέκα αποκρατικοποιήσεις «εξπρές» και άρση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων για έξι εν εξελίξει διαγωνισμούς  επιχειρεί η κυβέρνηση να δείξει την αποφασιστικότητά της στους πιστωτές: Ελληνικό, Κασσιώπη (Κέρκυρα), Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Αφάντου και ΔΕΠΑ συνιστούν το πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων.  

του Βαγγέλη Δουράκη

Κατά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να συντονίσει της προσπάθειες για τη συγκέντρωση όλων των θεσμικών εκκρεμοτήτων

(υπολογίζονται σε 77 ρυθμίσεις) σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Πρόκειται για τις περίφημες εκκρεμότητες που εμποδίζουν την πρόοδο των έξι διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα την αξιοποίηση του Ελληνικού, το κτήμα Κασσιώπη στην Κέρκυρα, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), την έκταση Αφάντου στη Ρόδο και τη ΔΕΠΑ (με ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ). Ώριμα θεωρούνται και τα σχεδια για την αξιοποίηση του ΟΠΑΠ, τον ΟΔΙΕ, την πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease-back) των 28 κτηρίων του δημοσίου και τα ΕΛΠΕ.

Καταργείται η «χρυσή» μετοχή

Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία θα καταργείται η περίφημη ρύθμιση της «χρυσής μετοχής» σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να παραχωρηθεί το 21% μια επιχειρήσεις σε ιδιώτες χωρίς την έγκρισης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων

Με την κατάργηση αυτή αίρεται ένα ακόμη εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΔΘ, των ΕΛΤΑ και των δύο μεγάλων Οργανισμών λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης .

Μαζί αναμένεται να καταργηθούν και κάποιες διατάξεις οι οποίες περιορίζουν το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου όχι όμως κάτω από το 34% ( ποσοστό που εξασφαλίζει για το δημόσιο καταστατική μειοψηφία). Η οριζόντια κατάργηση τέτοιων διατάξεων θα διευκολύνει την πλήρη αποκρατικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων όπως είναι ο ΟΠΑΠ τα ΕΛΠΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο μπαίνει ολοταχώς σε τροχιά αποκρατικοποίησης.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν, επίσης, για τη νέα υπηρεσία η οποία θα αναλάβει την ταχεία αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων. Με σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθιερώνεται νέο «εθνικό αδειοδοτικό σύστημα», με το υπουργείο Ανάπτυξης να αναλαμβάνει, ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις, τις αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων που σήμερα είναι διεσπαρμένες σε πλήθος υπουργείων.

Στο Μνημόνιο αναφέρονταν ως στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τα 3 δισ. ευρώ με τον παραιτηθέντα διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας να μιλάει για λιγότερα των 300 εκατ ευρω την επιστολή παραίτησή του. Αποφασίστηκε να παραταθεί η παραμονή του κ. Μητρόπουλου στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τις 20 Αυγούστου οπότε και αναμένεται να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διορισμός του Τ. Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου και του Γ. Εμίρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Χθες εξάλλου συζητήθηκε και η ταυτόχρονη αξιοποίησ

Keywords
Τυχαία Θέματα