ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Κάτω από την Ακρόπολη, στη σκιά των κλοπών που έχουν συγκλονίσει τους τελευταίους μήνες τα ελληνικά μουσεία, χαράσσονται οι νέες νομοθετικές γραμμές για τη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών. 

Στη σκιά των κλοπών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες σε ελληνικά μουσεία και με δεδομένο ότι κατά κανόνα τα κλοπιμαία διοχετεύονται στο εξωτερικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα -μέσω της UNESCO- θέτουν επί τάπητος ένα σύγχρονο και επίκαιρο θέμα που

αφορά στην ανάγκη μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου για τη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

Η Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Αρχαιοτήτων (ΕΕΔικΑ) δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια  μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και αφορούν άμεσα την ποτιστικής μας κληρονομιά. Για το λόγο αυτό  διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 στο Μουσείο της Ακρόπολης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και με την υποστήριξη του ελβετικού Υπουργείου Πολιτισμού, το πρώτο διεθνούς εμβέλειας νομικό συνέδριο στην Ελλάδα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό με θέμα: Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών: Σύγχρονες Τάσεις – Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία.

Το θέμα ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός συνεδριακού στρογγυλού τραπεζιού γιατί:

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώθηκε, από τις αρχές Μαρτίου 2012, η δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση της οδηγίας που αφορά στην επιστροφή πολιτιστικών αγαθών.

Σε επίπεδο διεθνούς δικαίου: Στις 20 Ιούνιου 2012, μία δεκαετία μετά την τελευταία συνάντηση των κρατών μελών της σύμβασης της UNESCO του 1970, εκπρόσωποι των κρατών μελών θα συναντηθούν εκ νέου, με σκοπό την προσαρμογή της σύμβασης αυτής  στις ανάγκες της σημερινής εποχής.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο συνέδριο -Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία- έχοντας διαφορετικό νομικό πλαίσιο αντιπροσωπεύουν τα κύρια νομικά συστήματα προστασίας πολιτιστικών αγαθών.

Το Συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό και απευθύνεται κυρίως σε αρχαιολόγους, δικηγόρους συνεργάτες μουσείων, στελέχη πολιτιστικών ιδρυμάτων, επιμελητές συλλογών, ιδιοκτήτες γκαλερί, συλλέκτες, καλλιτέχνες, ασφαλιστικές εταιρείες, εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της αστυνομίας και των τελωνείων.

Σύμφωνα με την Ήρα Καλιαμπέτσου, δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου και Αρχαιολογίας «είναι συμβολικό γεγονός και καθόλου τυχαίο ότι η Αθήνα, τόσο πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά, θα είναι ο πρώτος σταθμός σε μία σειρά συναντήσεων που θα ακολουθήσουν με το ίδιο θέμα». Η κα Καλιαμπέτσου προσθέτει: «Είναι άμεση ανάγκη να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο της διασυνοριακής διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Η σημερινή κατάσταση, με ασαφείς νόμους και τυχαία εφαρμογή, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το συνέδριο έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει μια σύνθετη εικόνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα