ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΛΠΕΣ

Στις 7.30 το απόγευμα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συνεδριάσουν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνήθηκε να παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Του

Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, είναι πλέον ορθάνοιχτος ο δρόμος προς τις επαναληπτικές εκλογές. Στελέχη όλων των κομμάτων εκτιμούν ότι «τα περιθώρια είναι μικρά» και δεν βλέπουν πλέον, αφ’ ης στιγμής όλοι επιμένουν στις απόψεις τους, να υπάρχουν πολλά περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Παρόλα αυτά, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρουν ότι ακόμη υπάρχουν «μικρά περιθώρια» εύρεσης κοινού τόπου, αν και από τις χθεσινές διαβουλεύσεις κάθε άλλο παρά ενθραρρυντικά αποτελέσματα προέκυψαν. Ακόμη και η φημολογία που ήθελε τον Πάνο Καμμένο να προχωρεί σε πολιτική κυβίστηση και να συμφωνεί με τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη δεν επιβεβαιώθηκε και ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων επέμεινε στην ανάγκη καταγγελίας και ακύρωσης του Μνημονίου –μεταξύ άλλων.

Η πίεση στον Κουβέλη

Πλέον, στις σημερινές διαβουλεύσεις η πολιτική πίεση μεταφέρεται στον Φώτη Κουβέλη –και προβλέπεται αφόρητη. Ως χθες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά και τον  Ευάγγελο Βενιζέλο, πίεζαν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ή έστω να δώσει ψήφο ανοχής, προκειμένου να καταλήξουν οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί σε συμφωνία. Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, («δε συναινούμε στο λάθος, δε ζητούν στήριξη ή ανοχή, ζητούν συνενοχή σε πολιτική που καταδικάστηκε από το λαό») δεν άφησε κανένα περιθώριο συμφωνίας. Μάλιστα, από σήμερα, ο κ. Τσίπρας βγαίνει από το κάδρο των διαβουλεύσεων, με το ρίσκο να «χρεωθεί» τις επαναληπτικές εκλογές.

Εχθές, το γραφείο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα παραστεί στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών, καίτοι είχε προσκληθεί. Έτσι, οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς θα «πιέζουν» τον Φώτη Κουβέλη να δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και να άρει τον όρο-προϋπόθεση που έχει θέσει, δηλαδή τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό επιχείρημα προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ θα είναι ότι εκείνος βάζει εμπόδιο στη συγκρότηση κυβέρνησης, αφού μαζί με τους βουλευτές του κόμματός του, τα τρία κόμματα μαζί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) έχουν άνετη πλειοψηφία της τάξης των 168 εδρών.

Πάντως, αν και όπως προαναφέρθηκε, οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ θα είναι αφόρητες, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο να κάνει πίσω, έπειτα από τις «επιθετικές» δηλώσεις των τελευταίων ημερών, που δεν αφήνουν περιθώριο να κάνει πίσω.
Αν, λοιπόν, δεν υπάρξει αύριο στις 7.30 μια θεαματική αλλαγή στη στάση του Φώτη Κουβέλη, τότε θα επισημοποιηθεί η προσφυγή στις κάλπες. Θα μένει μόνο να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, που τοποθετείται στις 3 πρώτες Κυριακές του Ιουνίου. Την επίσπευση των διαδικασιών έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας, πα

Keywords
Τυχαία Θέματα