Προσυνεδριακό άνοιγμα Βενιζέλου στη ΔΗΜΑΡ

Προανήγγειλε μάλιστα την αποστολή επιστολής στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να συναντηθούν πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (όπως κάνουν για διαχειριστικά θέματα της κυβέρνησης) και να συζητήσουν για ιδεολογικά ζητήματα, αφού «η λογική των χαιρετισμών σε ένα συνέδριο χωρίς προετοιμασία, δεν λέει τίποτα», όπως είπε. Κάλεσε μάλιστα τη ΔΗΜΑΡ να μετάσχει

και με συγκεκριμένα κείμενα στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας περίπου ως βάση συζήτησης τα δύο τελευταία δικά του άρθρα, όπου μιλούσε ανοιχτά για την ανάγκη διαλόγου μεταξύ τους. Το ίδιο, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει με όλες τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι, καλώντας τις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν ως το συνέδριό του.

Στην ομιλία του ο Ευαγ. Βενιζέλος έστειλε σαφή μηνύματα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας πως το διακύβευμα του συνεδρίου δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του κόμματος στην κυβέρνηση, με πολιτικά, προβεβλημένα ή λιγότερο προβεβλημένα πρόσωπα. «Το διακύβευμα είναι η αξιακή ταυτότητα της Δημοκρατικής Παράταξης», είπε, θέτοντας για άλλη μια φορά το ζήτημα της Κεντροαριστεράς και ξεκαθαρίζοντας όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν θεωρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ Κεντροαριστερά».

Στην πραγματικότητα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, με αφορμή και την ομιλία του στο ΑΚΡΟΠΟΛ την Δευτέρα, τις αναφορές του στη Βαϊμάρη και τις κατηγορίες του ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί επιχειρησιακό βραχίωνα της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στην καταλυτική αλλαγή που απαιτείται στα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτικά συμπεράσματα και στα προτάγματα της Σοσιαλδημοκρατίας, στην ανάδειξη της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της παράταξης, στην περιγραφή της νέας κοινωνικής συμμαχίας με κοινωνικοπολιτικούς όρους. «Πάμε να απευθυνθούμε στις προοδευτικές και παραγωγικές δυνάμεις του έθνους», είπε, μιλώντας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους…

Ως δεύτερο διακύβευμα του Συνεδρίου έθεσε τη θεσμοποίηση και αποπροσωποποίηση της παράταξης, δηλώνοντας την επιθυμία του το κόμμα να πάψει να έχει αρχηγικά και προσωπικά χαρακτηριστικά επί ημερών του και να αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, ανοικτό κόμμα, με εσωτερική αξιολόγηση και διαφάνεια στην οικονομική του διαχείριση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του κόμματος, προαναγγέλλοντας την συνοπτική παρουσίασή του σε συνάντηση –κατόπιν επιστολής που έχει ήδη αποστείλει- με τους μεγάλους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας τη Δευτέρα και εξηγώντας την ανάγκη πολιτικών απαντήσεων σε μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως το «αν βγαίνουμε όντως σε ξέφωτο» ή «αν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί ΠΑΣΟΚ που γίνεται ‘συνιστώσα της ΝΔ ή ουρά του ΣΥΡΙΖΑ’, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε πως –όπως είπε χθες και στα μέλη της Γραμματείας ΚΟΕΣ της Νεολαίας του κόμματος- το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν είναι ‘ουρά’, αλλά είναι η ‘γάτα’, που αφενός είναι ευέλικτη, αφετέρου ‘χρήσιμη’, αφού …σώζει ζωές από ερπετά.

Μηνύματα έστειλε και στους υπουργούς της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ» και οι υπουργοί της δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα της ΝΔ αλλά της τρικομματικής κυβέρνησης. Υποστηρίζοντας δε ότι «θέλουμε καλύτερους όρους λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής», έθεσε ως κεντρικό ζήτημα τους όρους με τους οποίους θα γίνει η σύναψη της νέας, επικαιροποιημένης συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμικών προϋποθέσεων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, με αλλαγές σε αυτό και Συνταγματική Αναθεώρηση, προς αποφυγή ενός νέου κομματικού ή …διακομματικού κράτους.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τέσσερις σημαντικές προτεραιότητες ενόψει συνεδρίου, κωδικοποιώντας τις ως εξής :

- «όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα

- Διασφάλιση κοινωνικής συνοχής, με αναπροσανατολισμό των πόρων στην κοινωνία και το Κοινωνικό Ταμείο

- Ριζικά διαφορετικό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

- Μετατροπή του Συστήματος Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, των Ιδιωτικοποιήσεων και άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, στο μέλλον της Ανάπτυξης για την χώρα.

Επέμεινε δε, στην ανάγκη «συνταγματικού τόξου» κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και «τόξου» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της «δημαγωγίας και ανευθυνότητας» που, όπως υποστήριξε, εκφράζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα