Πρώτο κράσ τεστ για την κυβέρνηση

Σε… πρόβα τζενεράλε για το κλίμα που θα κυριαρχήσει κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και του Προϋπολογισμού αναδεικνύεται η απογευματινή ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταργείται το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ και, συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος ιδιωτικοποίησής

τους.

Με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜΑΡ στο «παρών» αλλά και τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν καθοριστικό ρόλο της Βουλής στην έγκριση των ιδιωτικοποιήσεων, το τοπίο λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία είναι εξαιρετικά θολό. Οι βουλευτές ζητούν να αποφασίζει, τελικά, η Βουλή για κάθε ιδιωτικοποίηση κάτι που απορρίπτει η τρόικα ενώ και ο κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε σαφώς ότι συμμερίζεται τη θέση των δανειστών.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του Κινήματος ενώ η τροπολογία Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τη Βουλή τόσο για το σχεδιασμό του όσο και για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, δεν αποκλείεται να αποτελέσει το όχημα διαφυγής της κυβέρνησης από το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Στο Μαξίμου δεν κρύβεται η ανησυχία για την εικόνα που θα παρουσιάσει το βράδυ η Βουλή, καθώς είναι σαφές ότι πλην των «ναι» ή των «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απουσίες με… νόημα, ενόψει της δύσκολης κοινοβουλευτικής συνέχειας. Στη Ν.Δ. εκτιμούν, πάντως, ότι δεν θα υπάρξουν γαλάζια στελέχη που θα καταψηφίσουν. Από τους «φωνασκούντες» της Ν.Δ, μόνον ο Νικ. Κακλαμάνης είχε, προ ημερών, εκφράσει επιφυλάξεις για τη ρύθμιση, χωρίς όμως να εκδηλώσει πρόθεση καταψήφισής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα