«ΨΗΝΟΝΤΑΙ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Να ανοίξει τις πόρτες της Ευρώπης και να συγκροτήσει δίκτυο επαφών με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εδώ και ημέρες, παράγοντες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιπρόεδρος, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke έχουν επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο, ώστε να αποκαταστήσουν τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τις Βρυξέλλες.

Η σχετική επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρόσφατη περιοδεία του στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Αμβούργο και με τη συνάντησή του με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Μάλιστα, στις δηλώσεις που είχαν κάνει οι δύο άνδρες, ο κ. Σουλτς είχε επικρίνει τόσο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, όσο και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το γεγονός ότι δεν έχουν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr και ο Μάρτιν Σουλτς έχει… «βάλει το χέρι του» προκειμένου να σπάσει ο πάγος μεταξύ Βρυξελλών και Κουμουνδούρου.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, γνωρίζουν ότι η διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται είναι δύσκολη και έχει ρίσκο, αφ’ ης στιγμής πολλοί θεσμικοί εταίροι της χώρας αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο με καχυποψία. Άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι νωπές οι μνήμες από αφιερώματα του διεθνούς Τύπου στον Αλέξη Τσίπρα, στα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγραφόταν, grosso modo, ως «ο άνθρωπος που απειλεί τη σταθερότητα του ευρώ».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε., προκειμένου να θέσει και σε ανώτατο επίπεδο τις αντιρρήσεις του επί της πολιτικής λιτότητας, αλλά και να οικοδομήσει «πρωθυπουργικό προφίλ».

Το χθεσινό άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στον κεντροαριστερό Guardian ήταν ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επίσης και η παρουσία του προέδρου της Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στη διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της Άνγκελα Μέρκελ,όσο και χθες το βράδυ στα εγκαίνια του ελληνικού παραρτήματος του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ».

Τούτων δοθέντων, δε θα αργήσει η ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα προσκληθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες για επίσημη συνάντηση, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα μεταδίδουν πηγές της Κουμουνδούρου. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, κάνουν λόγο και για συνάντηση με τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τις «διαθέσεις» της Κουμουνδούρου για διπλωματικές επαφές στο ανώτατο επίπεδο έχει ενημερωθεί αρμοδίως και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα