Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

13:45 6/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Την κατηγορηματική του αντίθεσή εκφράζει για μια ακόμη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ στο προωθούμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar.

O ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά την πώληση δημόσιων επιχειρήσεων, που αποτελούν «εργαλεία άσκησης ενεργειακής

πολιτικής» και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως παίζει το παιχνίδι ξένων συμφερόντων, βυθίζοντας την χώρα περαιτέρω στην εξάρτηση.

Το τμήμα ενέργειας του κόμματος εστιάζει στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ υποστηρίζοντας ότι «αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο έργο του ΔΕΣΦΑ και το επιχειρούμενο ξεπούλημά του: Το σύνολο του ενεργητικού του ΔΕΣΦΑ ανέρχονταν (31/12/12) σε 1,547 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει το κόστος του δικτύου υψηλής πίεσης 512 χλμ, 779 χλμ του δικτύου μεταφοράς (μέσης πίεσης) και τις εγκαταστάσεις αεριοποίησης της Ρεβυθούσας […] Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία, την προσφορά των ρωσικών εταιρειών, περί το 1 δισ. ευρώ και την τιμή πώλησης του ΔΕΣΦΑ 400 εκ. ευρώ για το 66% (βελτιωμένη προσφορά της SOCAR ), ή 606 εκ. ευρώ για το 100%, η πώληση ισοδυναμεί με χάρισμα και με βάση τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ αποπληρώνεται σε 5-6 χρόνια. Πέραν αυτού, η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, με τις γνωστές ιδιαίτερες σχέσεις της με τις κρατικές εταιρείες της Τουρκίας BOTAS και TPAO, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς για πιθανές μελλοντικές “συνεργασίες” και σε άλλα θέματα».

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει αιχμές για το διάστημα που μεσολάβησε από τη σύναψη της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, μέχρι τις τελικές υπογραφές, σημειώνοντας πως η μη δημοσιοποίηση των υπό διευθέτηση θεμάτων δεν φαίνεται πως βολεύει την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα