Πυρετός στην Κουμουνδούρου για τη λίστα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι αυτή η υπόθεση είναι μονοπρόσωπη και οι ευθύνες αφορούν μόνο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου». Με τη φράση αυτή, επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς την πολιτική σύγκρουση που θα ξεσπάσει μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συμπολιτευόμενων κομμάτων, όταν θα έρθει η ώρα της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το «δέον γενέσθαι» περί τη λίστα Λαγκάρντ και τις αποκαλύψεις για την απαλοιφή ονομάτων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών,

Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Στην Κουμουνδούρου έχουν γίνει τρεις συσκέψεις ως τώρα, από την ώρα που αποκαλύφθηκε –δηλαδή από το μεσημέρι της Παρασκευής- η εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών στην αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με εξαιρετική καχυποψία την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ σε όλες τις προαναφερθείσες συσκέψεις (η τελευταία ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα) οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι «η προσπάθεια προσωποποίησης όλων των ευθυνών στον Παπακωνσταντίνου είναι ισοδύναμη με συγκάλυψη».

Βεβαίως, ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει στην πρόταση που θα καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή, αφού όλα θα εξαρτηθούν από σύσκεψη που θα γίνει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, υπό την προεδρία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως τώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση συμμερίζεται την ανάγκη διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ωστόσο τονίζει και την ανάγκη να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες. Αυτές τις τελευταίες, ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταλογίζει στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου –ως έχοντα την υψηλή εποπτεία όλων των πτυχών της κυβερνητικής δραστηριότητας- στον Ευάγγελο Βενιζέλο ως διάδοχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Καραγεώργη Σερβίας που ολιγώρησε στην αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, αλλά και στο σημερινό δίδυμο πρωθυπουργού-υπουργού Οικονομικών, δηλαδή στους κκ. Σαμαρά και Στουρνάρα, επίσης για καθυστέρηση στην «εκμετάλλευση» των στοιχείων της λίστας.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το όνομα του τότε υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, όχι ως έχοντα πολιτική ευθύνη, αλλά ως πρόσωπο που ενδεχομένως μπορεί να δώσει στοιχεία για την υπόθεση, αφού ήταν ο πρώτος κυβερνητικός που παρέλαβε τη λίστα, από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα