Ραγδαίες οι εξελίξεις- Συνεδρίαση του Συμβούλιου Συστημικής Ευστάθειας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως το «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα διέρρεαν ότι και οι καταθέσεις

σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο δεν θα υποστούν «κούρεμα», βάσει της ερμηνείας που έδιναν στις αποφάσεις του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για θυγατρικές που εκ των πραγμάτων θεωρούνται κυπριακές εταιρείες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα, κάτι που θα φανεί όταν καθαρογραφτεί η απόφαση του Eurogroup.

Οι καταθέσεις Ελλήνων Φυσικών Προσώπων στην Κύπρο διαμορφώνονται σε 2δισ.€ και των νομικών προσώπων στα 4 με 5δισ.€. Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις Ελλήνων στα Κυπριακά Υποκαταστήματα στην Ελλάδα είναι 14δισ. €.

Επί τάπητος πέφτει και το θέμα της απορρόφησης από ελληνικό τραπεζικό όμιλο των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν αυτός ο όμιλος να είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι διαδικασίες να ξεκινήσουν την Τρίτη.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των Κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 1δισ.€, ποσό που η ελληνική πλευρά εκτιμά πως δεν θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά είτε από το κυπριακό πακέτο διάσωσης ή από την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα