«Ρέει» …το κοινοτικό χρήμα

Προς το παρόν.. στα λόγια: Κάλεσε λέει ο υπουργός Ανάπτυξης τις Τράπεζες να ρίξουν χρήμα στην αγορά, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων…

Και μάλιστα μιλάμε για ποσό 1,5 δισ. ευρώ για το οποίο τέθηκε χρονικό περιθώριο έως το τέλος της χρονιάς! Καταρτίστηκε δε και χρονοδιάγραμμα με μηνιαίους στόχους ως προς την απορρόφηση… Στόχοι και χρήματα, πάντως, ποτέ δεν έλειψαν από την Ελλάδα.

Το πρόβλημα πάντα ήταν ποιοι τα έπαιρναν (..τα κονδύλια), γιατί τα έπαιρναν …και τι τα έκαναν τελικά.

Και κάπως έτσι από την μία κάπου «χάνονταν» στην πορεία, έργα έμεναν ημιτελή και σε άλλα δεν έφτανε να τα καλύψει ούτε η …εθνική συμμετοχή μετά από απανωτές υπερτιμολογήσεις και απλά «κολλούσαν».

Αυτή την στιγμή στην αγορά υπολογίζεται πως το κενό ρευστότητας αγγίζει ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ: Βεβαίως ακόμη ο πιο αδαής καταλαβαίνει ότι ο «φαύλος κύκλος» της ύφεσης δεν «σπάει» εάν δεν γίνουν σε αυτή την οικονομία γερές τονωτικές ενέσεις «φρέσκου χρήματος». Ας γίνει βέβαια έστω η αρχή με αυτό το 1,5 δισ. και μετά …βλέπουμε.

Και οι τράπεζες άλλωστε εδώ και πολύ καιρό είχαν αποκλείσει σχεδόν κάθε δίοδο σε ρευστό, καθώς απλά δεν …είχαν. Δεν έχει αλλάξει βέβαια δραματικά η κατάσταση, αλλά μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσή τους δειλά –δειλά θα αρχίσουν και να δανείζουν…

Το μεγάλο «στοίχημα» βέβαια δεν είναι μόνον να «ρέει» το κοινοτικό χρήμα.. αλλά προς τα πού θα πάει και τι θα αποδώσει εκεί που θα καταλήξει.

Αν αναβιώσουν και πάλι καταστάσεις του τύπου «μοίρασε στα δικά μας παιδιά, να βάλουμε στην τσέπη και την μιζούλα μας» και στο τέλος απλά να κατασπαταληθούν, χωρίς να μείνουν υποδομές και «παρακαταθήκες» σε αυτό τον τόπο… τότε θα μείνουμε στο μηδέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα