ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Επιτέλους ΥΕΝ….

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε για την επανίδρυση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος. Βεβαίως, στην απόφαση αυτή συμφώνησαν ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης. Η επιμονή του Α. Σαμαρά

σε όλη την προεκλογική περίοδο να επαναλαμβάνει ότι θα επανασυστήσει το ΥΕΝ του “βγήκε” και στις εκλογές, όπου τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε όλες τις ναυτομάνες. Στον Πειραιά, στη Χίο και όπου υπήρχαν άνθρωποι της ναυτιλίας έδειξαν την προτίμηση τους στη Ν. Δ.

Ωστόσο, η πειραματική περίοδος, που εφαρμόσθηκε το 2009 από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έληξε, αφού πανηγυρικά αποδείχθηκε πόσο λαθεμένη ήταν η συγκριμένη επιλογή. Μια επιλογή που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του υπό ελληνική σημαία πλοίου.

Η απόφαση για την επανίδρυση, του ΥΕΝ, όπως ήταν φυσικό, βρήκε άμεση αποχή, τόσο από τους εφοπλιστές, όσο και από τους ναυτικόυς. ¨Ηταν μια λύτρωση, ωστόσο, παραμένει ζητούμενο τι διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να δημιουργήσει προυποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής σημαίας και ταυτόχρονα να απορροφήσει τους κραδασμούς που υπάρχουν από την ανεργία των ναυτικών.

Το βάρος πέφτει τώρα στο πολιτικό δίδυμο που ανέλαβε τις τύχες του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι από προχθές που ανέλαβαν τα καθήκοντα τους, τόσο ο υπουργός κ. Κωστής Μουσουρούλης, όσο και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Βερνίκος, κάλεσαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να τους ενημερώσουν για τα επείγοντα θέματα, αλλά και για τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τους προκατόχους τους. Αυτό που φάνηκε είναι ότι και οι δύο είναι αποφασισμένοι να τρέξουν ταχύτατα τις διαδικασίες προκειμένου να λύσουν προβλήματα. Ο υπουργός κ. Κ. Μουσουρούλης βέβαια, σε πρώτη φάση θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους τρεις γενικούς γραμματείς. Τον κ.Νίκο Λίτινα, αρμόδιο της ναυτιλιακής πολιτικής, τον κ. Θάνο Πάλλη, αρμόδιο για τα λιμάνια και τον κ. Θανάση Χριστόπουλο. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί τι θα γίνει στους Οργανισμούς Λιμένων. Ενδέχεται λόγω της πολιτικής ισορροπίας, να αλλάξουν τα πράγματα στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ ως προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπου θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία να ορίσει εκπροσώπους της. Το πιθανότερο είναι να μοιρασθούν οι θέσεις των προέδρων και των διευθύνων συμβούλων. Η ισορροπία ίσως κριθεί απαραίτητη προκειμένου να προωθηθούν ορισμένες κεντρικές επιλογές στα λιμάνια.

Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει για τίποτα. Πάντως, χθες συνεδρίασε, έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών το Συμβούλιο Ακτοπλοικών Συγκοινωνιών στο οποίο συζητιόταν το αίτημα της Blue Star Ferries για την δρομολόγηση του νεότευκτου πλοίου της Blou Star Patmos στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη. Στο ΣΑΣ ήταν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της Χίου που συνηγόρησαν στην άμεση δρομολόγηση του Patmos. Ο υπουργός θα πάρε

Keywords
Τυχαία Θέματα