ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Πριτς, που θα με βρεις…»!

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο της προεκλογικής περιόδου ήταν αν πρέπει να φορολογηθούν οι Έλληνες εφοπλιστές ή όχι. Η πρόθεση αυτή εκδηλώθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν ότι θα βάλουν σε δημόσια διαβούλευση την κατάργηση των 58 φορολογιών που έχουν οι ναυτιλιακές δραστηριότητες. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς επαγγελματικούς φορείς για την πολιτική φορολόγησης των εφοπλιστών.

Μία από τις πρώτες αντιδράσεις διατυπώθηκε από τον πρόεδρο

της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι «αν οι ναυτιλιακές εταιρείες μετακινηθούν σε χώρες όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη, η ανεργία στον κλάδο μπορεί να αυξηθεί από το 8% που βρίσκεται σήμερα στο 20% με 30%». Αμέσως μετά ακολούθησαν διάφορες δηλώσεις εφοπλιστών.

Ένας από αυτούς που έσπευσε να σχολιάσει τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο πρώτος σε χωρητικότητα Έλληνας εφοπλιστής κ. Γιώργος Οικονόμου της DryShips, ο οποίος σχολιάζοντας είπε ότι «δεν ανησυχεί για την πιθανότητα κατάργησης του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου» και πρόσθεσε: «Δεν θα ανησυχούσα καθόλου, γιατί τα γραφεία μιας ναυτιλιακής επιχείρησης μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, επομένως, αυτοί θα χάσουν ένα ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος είναι η Ελληνική Πολιτεία δεν είμαστε εμείς».

Ωστόσο, η δήλωση που προκάλεσε ήταν αυτή του κ. Βίκτωρα Ρέστη που δήλωσε στο Blooberg ότι «δεν μπορείς να πιέζεις και να φέρνεις εμπόδια σε κάποιον που δραστηριοποιείται στο διεθνές ναυτιλιακό εμπόριο και finance και να του λες «θα σε φορολογήσω». Η απάντηση είναι «βέβαια, φορολόγησέ με, αν με βρεις». Αν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη δήλωση του κ. Β. Ρέστη – και δεχόμαστε ότι η δήλωση είναι αληθής επειδή δεν διαψεύστηκε τις επόμενες ημέρες, αλλά ούτε και διορθώθηκε – ο εφοπλιστής ήθελε ευθέως να πει ότι δεδομένου ότι η ναυτιλιακή δραστηριότητα λειτουργεί μέσα από τις off shore δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης και να φορολογηθεί. Βέβαια, σε μια περίοδο που το σύνολο των Ελλήνων υποφέρει, έχει δεχθεί μεγάλες περικοπές και κάνει θυσίες και ζορίζεται στην καθημερινότητα, το να βγαίνει ένας εφοπλιστής και λέει, με τη φράση των παιδικών μας παιγνιδιών αν μας πιάσετε, πριτς, αν μη τι άλλο προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Η καλύτερη απάντηση ήρθε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επεσήμανε ότι «Έχω δει αδύναμους Έλληνες να κλαίνε, δεν έχω δει κανέναν πλούσιο, κανέναν εφοπλιστή να κλαίει.. Εάν εγώ είχα ανάλογο πρόβλημα στο Λουξεμβούργο, θα είχα στραφεί σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα..».

Η δήλωση του Έλληνα εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη ήταν πέρα και πέρα ατυχής και το χειρότερο είναι ότι δεν έσπευσε να τη διορθώσει για να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Η δραστηριότητα του νεαρού εφοπλιστή δεν περιορίζεται στο εξωτερικό, αλλά έχει έντονη και μεστή επαγγελματική κινητικότητα στην Ελλάδα. Τελευταία μάλιστα εξήγγειλε ένα πρόγραμμα σίτισης μαθητών και των οικογενειών τους που έχουν βρεθεί στη δίνη της μεγάλης κρίσης στον Π

Keywords
Τυχαία Θέματα