ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΗΔΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών εισηγούνται στελέχη του κόμματος στον Αντώνη Σαμαρά. Το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου καταλυτικό για τους χειρισμούς του Προέδρου της Ν.Δ.


Πριν αλέκτωρ φωνήσαι ή για την ακρίβεια πριν καν ανοίξουν οι κάλπες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζουν ήδη τις επόμενες εκλογές. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, δίνουν και την ημερομηνία, 11 Ιουνίου.

Η

λογική μίας επαναληπτικής εκλογής, μέσω της οποίας η Ν.Δ. θα μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλίσει αυτοδύναμη εντολή, δεν είναι νέο σενάριο για τα γαλάζια στελέχη. Το είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς, το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, το επανέλαβε και στις συνεντεύξεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κυρίως σε μία προσπάθεια συσπείρωσης της γαλάζιας κομματικής βάσης.

Την ίδια στιγμή, κομματικά στελέχη – βλέποντας τη φθορά του κόμματος στους λίγους μόλις μήνες της συμμετοχής στην κυβέρνηση Παπαδήμου – θεωρούν ότι η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να αρκεστεί στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά, αντιθέτως, να διεκδικήσει εκ νέου την εντολή αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Όσο εφικτή είναι η εξασφάλιση ενός ποσοστού κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. Με άλλα λόγια, αν η Ν.Δ. επιτύχει ένα ποσοστό που θα υπολείπεται 2 – 3 μονάδες από την αυτοδυναμία, το επιχείρημα Σαμαρά περί της ανάγκης στιβαρής διακυβέρνησης θα έχει νομιμοποιητική βάση. Και, υπό προϋποθέσεις, θα μπορεί να κερδίσει το δεύτερο γύρο της εκλογικής αντιπαράθεσης.

Αν, πάλι, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα εκλεγεί μεν πρώτο αλλά με ποσοστά κάτω ακόμη κι από αυτά του 2009 (33%), τότε η προσφυγή σε νέες εκλογές μπορεί να είναι μία ιδιαιτέρως παρακινδυνευμένη κίνηση για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Πολλώ δε μάλλον όταν μία τέτοια επιλογή είναι, δεδομένο πως, θα αμφισβητηθεί από κορυφαία στελέχη του κόμματος  που ουδέποτε έκρυψαν την άποψή τους υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων ενώ θα προκαλέσει και ενστάσεις από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία πάντως επί του παρόντος κοιτά μάλλον προς την πλευρά της Γαλλίας και της διαφαινόμενης εκεί νίκης Ολάντ.

Τα πρώτα αποτελέσματα, το βράδυ της 6ης Μαΐου, θα δείξουν προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα