Σε 10 μέρες οι συνελεύσεις των τραπεζών

09:06 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Σε δέκα ημέρες από είκοσι θα μειωθεί ο χρόνος για τη σύγκλιση των γενικών συνελεύσεων σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχετική τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα μπορούν να πραγματοποιούν συνέλευση 10 ημέρες μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης αντί 20 ημερών που απαιτείται σήμερα. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα απαιτηθεί και δεύτερη

επαναληπτική Γενική Συνέλευση προκειμένου να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη απαρτία. Σύμφωνα με την τροπολογία οι επαναληπτικές συνελεύσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται 5 ημέρες μετά.
Έτι αμέσως μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις για την έγκριση των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα ή πολύ περισσότερο τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και τους ζήτησε να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες ώστε όλα να κλείσουν μέσα στον Απρίλιο. Το μόνο που παραμένει ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας μικρής άτυπης παράτασης προκειμένου οι μέτοχοι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για την αύξηση.
Εξαίρεση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί για την Εθνική Τράπεζα η οποία λόγω της συγχώνευσης με την Eurobank θεωρείται ως ειδική περίπτωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής έχει καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας τη χρονική μετάθεση της ανακεφαλαιοποιησή της ώστε να γίνει μια αύξηση της ενιαία τράπεζας.

Εν αναμονή των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου και με διάχυτη την ανησυχία για τις επιπτώσεις στους σημερινούς μετόχους των τραπεζών, οι μετοχές του κλάδου σημείωσαν νέες μεγάλες απώλειες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 9 μηνών. Η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε απώλειες κατά 7,14%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 6%, της Eurobank κατά 5,38% ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 2,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα