Σε κυβερνητικούς ρυθμούς το ΠΑΣΟΚ

08:25 6/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Τους υπουργούς, υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ καλεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες σε σύσκεψη σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος η ενημέρωση του ίδιου για την πορεία του κυβερνητικού τους έργου και οι κατευθύνσεις που θέλει να τους δώσει, ενόψει Σεπτεμβρίου, πριν

από την μικρή ανάπαυλα των διακοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών, θα είναι και η συνεχής ενημέρωση και το ʽμασάζʼ των βουλευτών, προκειμένου να μην βρίσκονται προ εκπλήξεων στα νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Το κλίμα άλλωστε, είναι τόσο τεταμένο στο εσωτερικό της ʽπράσινηςʼ ΚΟ, που δεν αποκλείεται «ανταρσία» η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο νόμου για το τεχνικό λύκειο που είναι στην τελική ευθεία πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή, αλλά και την προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που αναμένεται να ξεκινήσει με …απεργίες και τα δημοσιεύματα περί αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στο μεταξύ, θετικά παρενέβη το ΠΑΣΟΚ στη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρήσεις που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές για το 2013 και επιτρέπει την εξόφλησή τους σε 12 δόσεις. Στην Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν τις παρεμβάσεις τους ζητώντας ανάλογη ρύθμιση όλο το προηγούμενο διάστημα και εκφράζουν με νόημα την ικανοποίησή τους για την αποδοχή «έστω και εκ των υστέρων» όπως λένε μέρους των προτάσεών τους. Επιχειρούν έτσι να οικειοποιηθούν την εν λόγω ρύθμιση που ζητούν να επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι να περιοριστεί στο ΙΚΑ.

Την ίδια ώρα, …ικανοποίηση εκφράζουν και για όσα υποστήριξε την Κυριακή ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, αρνούμενος τους «μαξιμαλισμούς των στόχων» και δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναβιώσει την πολιτική των ελλειμμάτων. «Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν τις απόψεις του υιοθετούν τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαγωνίζονται σε υποσχέσεις, λαϊκισμό, παροχολογία, που λένε στον καθʼ ένα αυτό που θέλει να ακούσει», λένε, επιχειρώντας νέα σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κατηγορούν άλλωστε ότι ετοιμάζεται για το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα. «Γιατί τι άλλο είναι τα ομόλογα ειδικού σκοπού;», αναρωτιούνται, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που αυτά θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι αποδέκτες τους για την αποπληρωμή φορολογικών η ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η όλη πρόταση ισοδυναμεί με την εισαγωγή ενός παραλλήλου νομίσματος. Αν πάλι όχι, αναρωτιούνται με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν να τα αποδεχτούν σε εθελοντική βάση οι λήπτες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι θα κουρέψει το χρέος.. «Όσο για τα μέτρα για αποθάρρυνση εισαγωγών και κατευθυνόμενες δανειοδοτήσεις των τραπεζών μάλλον σε μέτρα που ακολουθούσε η Ελλάδα στις δεκαετίες 1980 και 1990 παραπέμπουν παρά σε πολιτικές μιας χώρας της ευρωζώνης», σημειώνουν.

Επισημαίνουν πάντως, αφενός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που έθεσε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγoυ και διεκδίκησε το «πέρασμα» του χρέους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ESM, αφετέρου ότι ακόμα και αν οι εταίροι εδέχοντο επαναπροσδιορισμό ορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος -ώστε να μην περιλαμβάνονται οι Δημόσιες επενδύσεις- αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια από το μνημόνιο, μια και η χώρα έχει αποκοπεί από τις αγορές Κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα