Σε τεντωμένο σχοινί Αθήνα και Τρόικα

08:37 8/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της ύφεσης (5,6% για το α΄ τρίμηνο της χρονιάς) και της ανεργίας (26,8% τον Μάρτιο) είναι αποκαρδιωτικά και από τη μία στηρίζουν την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης που επιχειρεί να βάλει στην ατζέντα το θέμα της ανάπτυξης από την άλλη όμως εκ των πραγμάτων κάνει τους ελεγκτές πιο επιφυλακτικούς ως προς το τι είδους παραχωρήσεις μπορούν να κάνουν προς την Ελλάδα, χωρίς να ανακοπεί η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κατά την άποψή τους συμβάλλουν

στον περιορισμό της ανεργίας και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ταυτόχρονα, η «κουβέντα» που άνοιξε γύρω από το σωστή ή λάθος συνταγή που επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο έχει βεβαίως και τις παράπλευρες απώλειες δεδομένου ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κάτι που δεν αρέσει καθόλου στο Βερολίνο που δυσανασχετεί να γίνεται συζήτηση για αυτό το θέμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Άλλωστε, όσον αφορά σε ένα πιθανό «κούρεμα» του χρέους όλα θα κριθούν –ίσως και στο Eurogroup του Ιουνίου- εάν και εφόσον ληφθεί απόφαση για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του ESM.

Αν η απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ θα «πιάσει» και τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα δοθεί η δυνατότητα να σβήσει αντίστοιχο ποσό από το δημόσιο χρέος «μετακομίζοντας» στις «πλάτες» των τραπεζών: Εξέλιξη που ικανοποιεί –σχεδόν- όλους τους εμπλεκόμενους, αφού και τα ελληνικά χρέη θα εξοφληθούν στο ακέραιο (κάτι που θέλουν οι Βόρειοι) και το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί δραστικά (εξέλιξη που ικανοποιεί την Αθήνα).

Πρώτα όμως οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να σταθούν στα πόδια τους, ίσως και με νέους ισχυρούς μετόχους από το εξωτερικό, ώστε να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα που διαμορφώνεται είναι τέτοιο που κάνει όλες τις πλευρές σε αυτό τον κύκλο διαπραγματεύσεων να αισθάνονται πως ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί: Όπως και να έχει παρά το «φρένο» που βάζουν οι πιστωτές στα όποια ζητήματα έχει θέσει η Αθήνα, η Κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα η κυβέρνηση θα προτάξει ευθύς εξαρχής την πρόοδο σε τέσσερα «μέτωπα»:

- Τον Μάιο (με βάση προσωρινά στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών) φαίνεται πως καλύφθηκε η υστέρηση στην είσπραξη φόρων από τις αρχές του έτους.

- Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

- Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες συνεχίζονται με ρυθμούς 700 εκατ. το μήνα.

- Τη πολιτική συμφωνία (αν υπάρξει) για τη μορφή που θα έχει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.

Αν καταφέρει να έχει μια καλή εκκίνηση στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση των 3,3 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα επιμείνει και στην ανάγκη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% από τον Ιούλιο κιόλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα