«Σφαλιάρα» 4,15 δισ. ευρώ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων

08:06 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά. Η εξέλιξη αυτή θα δοκιμάσει του βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που βρίσκονται σε… κόπωση σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα τον προσεχή Σεπτέμβριο που θα κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Από το ποσό των 4,15 δισ. ευρώ που

θα ανέλθουν οι φόροι το υπουργείου Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει από τα 5,6 υπόχρεους το ποσό των 2,9 δις. ευρώ ή διαφορετικά το 70%. Τα υπόλοιπα προφανώς θα γίνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε κάθε περίπτωση τα νοικοκυριά, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν περί τα 4,15 δις. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,2 δις. ευρώ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λ.π.). Ο αρχικώς σχεδιασμός προέβλεπε τη βεβαίωση φόρων ύψους 3,27 δισ.ευρώ για να εισπραχθούν έσοδα 2,7 δισ.ευρώ. Η αμφιβολία όμως που εκφράζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδήγησαν την κυβέρνηση στην αλλαγή- αύξηση των 33 συντελεστών που θα συνοδεύουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ με την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες εκφράζει αμφιβολίες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014. και ζητά από την κυβέρνηση να ξανασκεφθεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος δηλαδή του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Βέβαια, εφόσον αποφασισθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να λυθούν τα θέματα αντισυνταγματικότητα του ειδικού τέλους ακινήτων που λήγει σύμφωνα με το νόμο στο τέλος του 2013.

Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι σε περίπτωση αποτυχίας είσπραξης των ποσών που έχουν καθορισθεί (2,7 δισ. ευρώ ή 2,9 δισ. ευρώ εφόσον καταργηθεί η περιορισθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων) θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες και συγκεκριμένα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τα στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια έως το τέλος του έτους καθώς είναι μια περίοδος που η φορολογική διοίκηση έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η καθιέρωση του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών και η εφαρμογή του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα, εκτιμούν ότι προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα της αντικατάστασης του ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά 300 υπάλληλοι. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί μετακίνηση προσωπικού για την αποτελεσματική είσπραξη (300 άτομα) έτσι ώστε ο δείκτης εισπραξιμότητας να διαμορφωθεί στο 85% αντί 67% που είναι στον ΦΑΠ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπει -Θα ακολουθηθεί παρόμοια μεθοδολογία με το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας την τιμή ζώνης του ακινήτου, το μέγεθος του κτιρίου, καθώς και ενός συντελεστή ηλικίας.

- Αύξηση του αριθμού των ζωνών και αύξηση των συντελεστών από 9 σε 33 σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς

-Προοδευτική κλίμακα γα το υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Όσο αυξάνεται η τιμή ζώνης τόσο θα αυξάνεται και ο συντελεστής. Φοροελεφρύνσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

-Επέκταση της φορολογικής βάσης σε εμπορικά, βιομηχανικά και γεωργικά ακίνητα που θα συμμετάσχουν στη φορολογική επιβάρυνση με 25-30%

Τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν ότι ο νέος ενιαίος φόρος «κουβαλά» σημαντικούς περιορισμούς που μεταφέρθηκαν από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αναφέρουν ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να θεωρηθεί ως μεταβατικός και υποστηρίζουν ότι σε 2-3 χρόνια θα αναθεωρηθεί. Τα μειονεκτήματα που εντοπίζουν περιλαμβάνουν:

-Ο φόρος βασίζεται στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και όχι στο σύνολο της περιουσίας (π.χ., εάν δύο άτομα κατέχουν από κοινού ένα ακίνητο, κάθε άτομο αξιολογείται βάσει του μεριδίου ιδιοκτησίας της).

- Η διαχείριση του φόρου εξαρτάται από την αυτο-αξιολόγηση, δεδομένης της έλλειψης κτηματολογίου

- Η μέθοδος για τον υπολογισμό του φόρου δεν συσχετίζεται με την αγοραία αξία του ακινήτου. Δηλαδή δεν έχει γίνει η αναγκαία εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες.

- Το 40 % των εσόδων από τον νέο φόρο προέρχεται από τους ιδιοκτήτες που φορολογούνται με τους τρεις κατώτερους συντελεστές

Keywords
Τυχαία Θέματα