ΣΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕΝ

14:20 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Με τον αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ να είναι εκτός αμερικανικής πρεσβείας, η σινο-αμερικανική συνάντηση δεν φαίνεται ότι θα γίνει σε κακό κλίμα. Ωστόσο η Κίνα θα ήθελε μια συγνώμη, κυρίως για να μην πληγεί το κύρος της…

Η ανακοίνωση από το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ότι ο Κινέζος αντιφρονών αναχώρησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ έξι ημέρες αφού είχε καταφύγει εκεί συμπίπτει με την άφιξη

της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην κινεζική πρωτεύουσα για τον ετήσιο σινο-αμερικανικό στρατηγικό και οικονομικό διάλογο. Η παρουσία του Τσεν Γκουανγκτσένγκ στην αμερικανική διπλωματική αποστολή απειλούσε να τορπιλίσει τις συζητήσεις της σινο-αμερικανικής συνάντησης για τα μεγάλα οικονομικά και διεθνή θέματα.

Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Πεκίνο έχουν επισήμως αναγνωρίσει ότι ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ βρισκόταν στους χώρους της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Ωστόσο σήμερα η κινεζική ηγεσία χρησιμοποίησε αυστηρό τόνο για το θέμα.

«Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Κίνα μετήλθε μη κανονικών μέσων για την είσοδο του κινέζου πολίτη Τσεν Γκουανγκτσένγκ στην πρεσβεία. Η Κίνα είναι πολύ δυσαρεστημένη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν. «Ο τρόπος αυτός ενέργειας των ΗΠΑ συνιστά ανάμειξη στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις, γεγονός που δεν είναι αποδεκτό από την Κίνα. Η χώρα απαιτεί τη διατύπωση της συγγνώμης των ΗΠΑ για την υπόθεση αυτή καθώς και τη διεξαγωγή εις βάθος έρευνας, την επιβολή κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων και εγγυήσεις για το ότι τέτοιου είδους υπόθεση δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση έδωσε εγγυήσεις στον υπερασπιστή των ατομικών δικαιωμάτων στην Κίνα Τσεν Γκουαντγκτσένγκ ότι θα μεταβεί σε «ασφαλή τόπο» για να παραμείνει στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον τρόπο με το οποίο τον μεταχειρίζονται οι κινεζικές αρχές.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Τσεν δεν ζήτησε να φύγει από τη χώρα του, όπου μέχρι την απόδρασή του στις 22 Απριλίου, τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό και υφίστατο κακοποιήσεις μαζί με την οικογένειά του, σύμφωνα με μία βιντεοταινία που ο τυφλός δικηγόρος απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο. Η παροχή ασύλου στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στο Πεκίνο είναι ένα περιστατικό που δεν θα επαναληφθεί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Κλίντον έρχεται ο Τσεν φεύγει(;)

Η Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει μαζί με τον υπουργό οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο νέο γύρο του σινο-αμερικανικού “στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου, η οποία πριν από την αναχώρησή της για το Πεκίνο είχε αρνηθεί («προς το παρόν») να σχολιάσει το θέμα, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα θέσει κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση China Aid (Τέξας) είχε ανακοινώσει ότι το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν το θέμα του Τσεν Γκουανγκτσένγκ πριν από την έναρξη των δ

Keywords
Τυχαία Θέματα