«Σκάκι» με το ελληνικό χρέος

08:16 3/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζει αισιοδοξία που φτάνει στα όρια της βεβαιότητας, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος: Με τη συμπλήρωση του 7μήνου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,642 δισ., αν και περιορίζεται στο 1,1 δισ. εάν δεν συνυπολογιστούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα . Επιπλέον, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την εισπραξιμότητα των φόρων, από τον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν

στην Αθήνα να φέρει στο προσκήνιο το αίτημά της για «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, επικαλούμενη και τις σκληρές θυσίες των ελλήνων.

Το Βερολίνο προς το παρόν… ανοιγοκλείνει «παράθυρα», έχοντας όμως συγκεκριμένους στόχους: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική Βουλή τόνισε πως δεν είναι αντίθετος στην αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM –και άρα σε «κούρεμα» του δημοσίου χρέους- όμως επεσήμανε πως λείπουν οι προϋποθέσεις.
Μάλιστα, ως μία εκ των προϋποθέσεων χαρακτήρισε την συγκρότηση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Εάν η εποπτεία τεθεί σε ισχύ, τότε η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή» διαμήνυσε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός. Και επειδή ο μηχανισμός ήδη «στήνεται», είπε να το προχωρήσει λίγο ακόμη: Όπως είπε «έχουμε αποφασίσει ότι για την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών δεν θα διατεθούν περισσότερα από 60 δισ. ευρώ. Εάν τα χρησιμοποιήσουμε αναδρομικά, τότε το εργαλείο αυτό θα χάσει εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητα του. Για αυτό το λόγο η συζήτηση αυτή έχει ελάχιστη πραγματική υπόσταση και παρεμπιπτόντως, γίνεται σε ακατάλληλη στιγμή».
Η Γερμανία μοιάζει ξεκάθαρη τώρα αρνούμενη πεισματικά πιθανό «κούρεμα». Ουσιαστικά μοιάζει πρόθυμη να «εξυπηρετήσει» την Ελλάδα, με:

- επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής των δύο δανειακών συμβάσεων ύψους 245 δισ. ευρώ από επιπλέον 10 έως 25 χρόνια.

- Μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 2,5% ίσως και 2% από 3% περίπου που βρίσκεται αυτή την περίοδο.

Το πιο κοντινό σε «κούρεμα» που μπορεί να δώσει το Βερολίνο είναι η εμπλοκή του ESM στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δηλαδή θα περάσει μέρος των 49,7 δισ. (περίπου 25 δισ.) του ΤΧΣ στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό ώστε να μειωθεί αναλογικά το χρέος.

Τα επόμενα βήματα στην σκακιέρα θα τα κάνουν πλέον Κομισιόν και ΔΝΤ: Η Ουάσιγκτον ζητά δραστικές λύσεις για μείωση του χρέους και οι Βρυξέλλες περιμένουν να διαπιστώσουν πόσο «πειστικά» είναι τα νούμερα που θα τους παρουσιάσει η Αθήνα αρχές Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα